Utrgajte si urico časa zase

VRTIČEK NA BALKONU

Domiseljne ideje za cvetlični vrt na balkonu

Živite v stanovanju in bi želeli imeti vrt, pa nimate dovolj prostora? Z nekaj spretnimi idejami in domišljijo lahko zelenjavni in cvetlični vrtiček uredite kar na balkonu. Vrtiček na majhnem prostoru vam lahko služi kot prostor za gojenje zelenjave in zelišč za uporabo v kuhinji, s cvetočimi rastlinami pa boste prostor za počitek in druženje dodatno popestrili in mu nadeli romantično noto.


Pri okrnjenih prostorskih razmerah ali na zaprtih rastiščih so zasajeni lonci, korita, posode in sklede edina možnost za dopolnjevanje prostora z rastlinami. So paša za oči, nudijo zaščito pred pogledi, predstavljajo lep zelen barvni poudarek in zaključijo stilsko opredelitev vašega doma.


Okusen zelenjavni vrt

Na balkonu, terasi ali drugem majhnem prostoru so posode, sklede in lonci ena izmed redkih rešitev za pridelavo lastne zelenjave in vzgojo mini urbanega vrtička.

Izbiro vrste zelenjave in zelišč moramo tako prilagoditi in izbrati take, ki dobro uspevajo v posodah.

  • Aromatična zelišča, ki bodo odišavila vaš balkon in popestrila pripravo jedi: peteršilj, origano, bazilika, timijan, rožmarin. V eni posodi lahko gojite več različnih vrst zelišč in ustvarite pisane barvne kombinacije.
  • Vrtnine z nizko grmičastjo rastjo, drobnimi plodovi in majhnimi glavicami se dobro odnesejo v posodah in so pogosto uporabljeni plodovi: kumare, bučke, solate z malimi glavami, korenček, sladki feferoni, češnjevi paradižniki, fižol, grah, paprika, redkvice, rukola, čebula in česen. 

Izbiro posode prilagodite izbranim vrstam vrtnin, večje in globlje posode namenimo za korenasto zelenjavo in zelenjavo višje rasti, za manjše grmičaste vrtnine pa bodo zadostovali manjši lončki. Pri nakupu bodite pozorni, da bo posoda na dnu imela odprtino za odtok vode, saj s tem lahko preprečite gnitje korenin.

  • Plastične posode so čvrste, izdelane iz dobre plastike, dobro zadržujejo vlago in so odporne proti zmrzali.
  • Glinene posode so lepega in naravnega videza, a njihove stene srkajo vodo, zato se prst hitreje suši, vrtnine pa potrebujejo pogostejše zalivanje.
  • Ob rob posode posadimo zelišča, ki se povesijo navzdol in zakrijejo rob posode. 
  • Pomembno je, da ne glede na vrsto posode, skupaj posadimo zelišča in zelenjavo, ki imajo podobne zahteve glede vode.

Kakšna je najprimernejša zemlja?

Določene vrste zemlje so bolj primerne za sajenje v posodah kot druge. Za sajenje zelenjave v loncih in koritih je najboljša zemlja za vrt, primerna pa je tudi univerzalna zemlja za rastline.

  • Za sajenje zelenjave v posode ne uporabljajte zemlje za lončnice.

Kako pogosto moramo zalivati zelenjavo?

Potreba po zalivanju se spreminja iz dneva v dan, saj so rastline na balkonu izpostavljene vremenskim vplivom, soncu in vodi.

  • Manjša posoda pomeni pogostejše zalivanje.

Začinite z domišljijo

rastline na balkonu

Urbani vrtiček načrtujte in okrasite z dobro mero inovativnosti! Za sajenje vrtnin in rož ne izbirajte le običajnih loncev, temveč jih kombinirajte s pločevinkami, zaboji in starimi skodelicami.

Na balkonih se najbolje obnesejo vertikalni vrtovi, saj nudijo dober izkoristek in priložnost za dekorativno popestritev – predstavljajte si jagode v košari, baziliko v viseči torbi in mini paradižnike v pločevinkah.

  • Namesto običajnih loncev za rastline uporabite: odslužen lonec za kuhanje, stare skodelice, pločevinke, plastenke z odrezanim dnom in stare torbe.

Posode, lonce in druge sajenju namenjene predmete lahko svobodno premikate, zato je mogoče večkrat spremeniti izgled in ga popestriti.

Posode postavite na konstrukcije iz palet, enostavnih stojal za odlaganje orodja, ali jih v plastičnih lončkih obesite okrog starega stola ali klopi.