Začetki prvega pametnega telefona Apple iPhone

Prvotni iPhone se je ponašal z 3,5 palčnim LCD-zaslonom ločljivosti 320 x 480 točk in gostoto 163 točk na palec, 4 oz. 8 GB kapacitete spomina, 128 MB delovnega spomina, kamero na hrbtni strani v ločljivosti 2 megatočk, 412 MHz procesorske moči, baterijo kapacitete 1400 mAh, merilnikom pospeška, priključkom za slušalke, Wi-Fi-jem in Bluetoothom, poleg GSM-a pa je podpiral še GPRS in EDGE. V debelino je meril 11,6 milimetrov, poganjal pa ga je iPhone OS 1.0 velikosti 91,18 MB.   iphone-primerjava-generacij Samo za primerjavo: današnji paradni Applov telefon iPhone 7 Plus ima za skoraj 60 odstotkov večji zaslon s 13,5-krat več točkami in z 2,5-krat višjo gostoto, 64-krat večjo kapaciteto internega spomina s 23,4-krat večjo kapaciteto delovnega spomina, procesor s 5,7-krat višjim taktom delovanja in baterijo z 2-krat večjo kapaciteto. Merilnik pospeška v kombinaciji z žiroskopom dopolnjujeta barometer in altimeter, medtem ko se zadnja stran telefona bohoti s kamero, sestavljeno iz dveh objektivov, ki ima 6-krat več megatočk, optično stabilizacijo slike, avtofokus, IR filter ter štirikratno LED-bliskavico. Kamera podpira zajemanje videoposnetkov v ločljivosti 4K, počasne posnetke z 240 slikami na sekundo, zaznavno obrazov in slikanje panoram. iPhone 7 Plus je pridobil tudi sprednjo kamero, stereo zvočnike, odpornost na vodo in prah, v debelino pa je shujšal za 4,5 milimetrov. Poganja 10. generacijo operacijskega sistema iOS, ki zavzema 27-krat več prostora.

Ko je celota več kot le vsota posameznih delov

Minimalistično prečiščena oblika, preprost uporabniški vmesnik z izjemno prijazno uporabniško izkušnjo, zanesljivost delovanja, redne posodobitve programske opreme z vključujočimi varnostnimi popravki, trgovina aplikacij z najbolj pestrim izborom in najboljšimi aplikacijami na trgu, izjemna varnost operacijskega sistema, največje število različnih dodatkov na trgu, najboljša podpora uporabnikom in največje zadovoljstvo nad znamko, storitve, kot so iCloud, iMessage, Apple Music z radijsko postajo Beats 1, FaceTime, Apple Pay, Find My iPhone idr., ki so na voljo tudi na ostalih Applovih izdelkih – vse to in še več sestavlja celovito uporabniško izkušnjo, na katero prisegajo iPhone uporabniki širom sveta. Screen Shot 2017-03-20 at 12.51.32 Tako sploh ne preseneča dejstvo, da je bila do julija 2016 prodana več kot milijarda iPhonov, medtem ko je število aktivnih iOS naprav prav tako večje kot milijarda. iPhone je telefon, namenjen vsem. To je telefon za množice. Telefon, ki ga kupujejo največji tehnološki navdušenci, in telefon, ki ga kupujejo tehnološko nevešči ljudje. iPhone je preprosto telefon za vse.

Triki in nasveti za hitrejšo uporabo telefona iPhone

V operacijskem sistemu iOS, ki je nameščen na iPhonih, iPadih ter iPodih touch, se skrivajo številne uporabne funkcije, ki jih morda ne poznajo vsi. Za vas smo pripravili kratek izbor najzanimivejših trikov, ki vam bodo olajšali rokovanje s svojim telefonom.

 • Triki s 3D-pritiskom (na voljo na iPhonu 6s in novejše)
  • Vsem je znano, da pregled odprtih aplikacij v obliki kartic odpremo z dvojim pritiskom na tipko domov. To pa lahko dosežemo tudi z močnejšim 3D-pritiskom na levi rob zaslona.
  • V centru za nadzor (prostor z bližnjicami za Wi-Fi, Bluetooth, način brez povezave idr.) lahko z močnejšim pritiskom na spodnjo vrstico ikon dostopamo do dodatnih možnosti (močnejši pritisk na svetilko nam tako npr. ponudi različne stopnje jakosti svetlobe).
  • Funkcijo pokukaj in se pojavi uporabljamo za predogled sporočil, e-pošte idr., uporabna pa je tudi, kadar želimo na hitro preveriti, kam vodi povezava na spletni strani – nanjo močno 3D-pritisnemo in pritisk zadržimo.
  • Kadar vnašamo besedilo, lahko z močnim 3D-pritiskom na tipkovnico povzročimo, da le-ta posivi in se prične obnašati kot sledilna ploščica, s katero upravljamo položaj kazalca za vnos besedila.
 • Potresite, da prekličete zadnji vnos Če se ob pisanju besedila napravimo napako, lahko telefon potresemo in izberemo “Undo Typing”.
 • LED-lučka za obvestila Ste na sestanku, pa vseeno želite, da vas telefon neslišno obvesti, ko je prišlo sporočilo, morda pomembna e-pošta? Na iPhonu lahko vklopite LED-lučko za obvestila. Izberite: Settings > General > Accessibility > LED Flash for Alerts.
 • Odklep telefona brez pritiska tipke domov Na iPhonu lahko nastavimo, da za odklep ni potreben pritisk na tipko domov, temveč le njen dotik: Settings > Accessibility > Home Button > Rest Finger to Open.
 • “Ne moti” za nočna opozorila Če se želimo znebiti nenačrtovanega nočnega prebujanja zaradi različnih zvočnih opozoril, lahko nastavimo, da se nam vsako noč avtomatično vklopi funkcija “ne moti”. Pritisnemo: Settings > Do not Disturb > Scheduled in nastavimo čas vklopa in izklopa.
 • Odgovarjanje na sporočila iz zaklenjenega zaslona Na prejeta sporočila lahko odgovorimo, ne da bi odklenili telefon. Na obvestilo o prejetem sporočilu močno 3D-pritisnemo oz. podrsamo v levo in izberemo View.
 • Časovni žigi v sms-ih Ste vedeli, da lahko v sporočilih s potegom v levo vidite čase poslanih in prejetih sporočil?
 • Eleganten način, da onemogočimo “Hey Siri Če telefon položimo z zaslonom na površino, je funkcija “Hey Siri” onemogočena.
 • Svojevrsten način vibriranja za želeni kontakt Na iPhonu lahko za vsak kontakt določimo edinstven način vibriranja (za prejemanje klicev ali sporočil). Izberemo: Phone > Contacts > [želeni kontakt] > Edit > Ringtone > Vibration in na koncu Done.
 • Shranimo spletno stran kot pdf datoteko v iBooks Ste vedeli, da lahko spletno stran shranite v pdf datoteko v iBooks? Na poljubni spletni strani izberite ikono za deljenje v spodnjem delu zaslona in nato pritisnite Save PDF to iBooks.
 • Hitro dodajanje naprednejših simbolov med tipkanjem Naprednejši simbol hitro dodamo tako, da pritisnemo in držimo tipko 123, potem pa s prstom podrsamo do želenega simbola. Tako namesto 3 dotikov vse opravimo z enim.
 • Dotik na uro v opravilni vrstici nas hitro pripelje na vrh seznama Deluje povsod, tudi v Safariju. V Photos aplikaciji pa lahko s pritiskom na Albums hitro dosežemo dno seznama slik.
 • Spremenimo smer slikanja panorame Ste vedeli, da lahko spremenimo smer slikanja panorame s pritiskom na puščico?
 • Zaporedno slikanje v kameri Zaporedno slikanje aktiviramo tako, da pritisnemo in zadržimo prst na sprožilcu.
 • Previjanje skladb s slušalkami Tudi s slušalkami lahko previjamo skladbe: za previjanje naprej kliknemo 2-krat srednji gumb in zadnji klik zadržimo. Za previjanje nazaj kliknemo 3-krat srednji gumb in zadnji klik zadržimo.
 • Uporabimo odštevalnika za izklop predvajanja glasbe Ta trik je uporaben za tiste, ki radi zaspijo ob poslušanju glasbe. Z uporabo odštevalnika lahko nastavimo izklop predvajanja glasbe po poteku želenega časa. Izberemo: Clock > Timer > When Timer Ends > Stop Playing.
 • Pretvarjanje merskih enot in valut Ste vedeli, da zna iPhone avtomatsko pretvarjati merske enote in valute? Podrsajte s prstom navzdol iz zgornjega roba zaslona, da se prikaže center za obvestila, ter v iskalnik vpišite npr. “30 $” ali pa “5 knots”.
 • Najdimo lastnika izgubljenega iPhona Izvedeti, kdo je lastnik izgubljenega telefona, ni bilo nikoli lažje. Držimo tipko domov in vprašamo Siri: “Whose iPhone is this?
 • Preklopimo iz mobilne na namizno spletno stran Veliko spletnih strani prikazuje privzeto mobilno različico vsebine. Če želimo preklopiti na namizni pogled, v Safariju pritisnemo in zadržimo tipko za osvežitev spletne strani ter izberemo Request Desktop Site.
 • Restart telefona Je telefona neodziven, počasen ali se zatika? Na iPhonu 7 ali 7 plus za restart pritisnemo in zadržimo tipko za vklop/izklop zaslona skupaj s tipko za zmanjšanje glasnosti, dokler zaslon ne počrni. Na ostalih iPhonih držimo tipko za vklop/izklop zaslona skupaj s tipko domov. Potem telefon nazaj normalno zaženemo.
 • Dosegljivost Če ob upravljanju telefona z eno roko ne dosežemo zgornjega dela zaslona, se 2-krat na hitro dotaknimo tipke domov in vsebina na zaslonu se bo za kratek čas pomaknila navzdol.
 • Move to iOS To je ime aplikacije za mobilne telefone z operacijskim sistemom Android, ki omogoča uporabnikom tega sistema varen in udoben prehod na iOS. Na voljo je zastonj na Googlovem Play Storu. Z nekaj preprostimi koraki lahko uporabniki prenesejo svoje kontakte, zgodovino sporočil, slike in video posnetke, zaznamke, uporabniške račune za elektronsko pošto ter koledarske vnose.

Aplikacije, ki jih ne smete spregledati

Predstavljamo kratek izbor aplikacij, ki bi jih moral poznati vsak iPhone uporabnik. Med 2,2 milijona aplikacijami, ki so na voljo v App Storu, se vedno najde kaj uporabnega.

Spark

Spark (brezplačen; tudi za macOS) Spark je večkrat nagrajeni odjemalec elektronske pošte, ki je na voljo tudi na macOS. Podpira geste za hitro arhiviranje, brisanje, razvrščanje po mapah, odlog prikaza sporočil … Ponaša se s funkcijo pametnega nabiralnika, ki sam razvršča prejeto pošto glede na vrsto: zasebna sporočila, novice, obvestila. Podpira integracijo storitev, kot so Google Drive, Dropbox, Box, OneDrive, Readability, Pocket, Evernote in OneNote. Omogoča shranjevanje sporočil v pdf datoteke, preklapljanje med različnimi podpisi ter ima izredno visoko stopnjo prilagoditve.

Mobilna aplikacija       MacOS aplikacija

 

 

 

Microsoft Office icon 2012Microsoft Office (brezplačen, tudi za macOS, a plačljiv) Microsoftov pisarniški paket, ki med drugim vsebuje Word, PowerPoint, Excel in Outlook, je nujen za tiste, ki veliko upravljate z datotekami omenjenih programov.   Word  Excel    

  Outlook  PowerPoint  

  MacOS aplikacija

 

 

 

 

 

 

 

 

Google Translate

 

Google Translate (brezplačen) Googlov prevajalnik je obvezna oprema vsakega iPhone uporabnika. Tisti, ki potujete in ne želite veliko uporabljati prenosa podatkov, si lahko želene jezike prenesete na svoje naprave za uporabo brez internetne povezave. Še posebej navdušuje zmožnost prevajanja napisov v realnem času s pomočjo kamere. Žal slovenščina v tem načinu še ni podprta.

Prenos aplikacije

 

 

 

 

ProTubeProTube (3,99 €) Vsi poznamo YouTube in istoimensko aplikacijo za pametne mobilne telefone. Kaj pa, če ne želimo oglasov pred ali med posnetki? Hočemo predvajati glasbo tudi, ko aplikacija ni v ospredju? Ne moremo gledati posnetkov, ki niso na voljo za mobilne naprave? V takih primerih ProTube še kako pride prav. Med drugim podpira tudi posnetke ločljivosti 1080p s 60 slikami na sekundo in nima težav niti s 4K vsebino. Za naprednejše uporabnike, ki želijo več. Prenos aplikacije

 

 

 

Shazam

 

Shazam (brezplačen; tudi za macOS) Nova vroča skladba na radijski postaji z neznanim naslovom in izvajalcem? Nič zato, na pomoč pokličimo Shazam. Shazam je namenjen spoznavanju in identificiranju glasbe in med drugim omogoča tudi integracijo z Apple Music. Za vse glasbene zanesenjake.

Mobilna aplikacija   MacOS aplikacija

 

17track

 

17track (brezplačen) 17track je aplikacija, namenjena sledenju poštnih pošiljk, ki je prevedena tudi v slovenski jezik. Podpira tudi prevajanje informacij o stanju pošiljk, kar še kako pride prav, če kupujete in naročate npr. iz Azije.

Prenos aplikacije

 

 

Stocard

Stocard (brezplačen) Pozabite na vse kartice ugodnosti, ki jih morate vedno nositi s seboj, ko greste po nakupih. Stocard omogoča skeniranje in shrambo the kartic kar znotraj aplikacije, med drugim podpira tudi izvoz v Wallet aplikacijo (Ste vedeli, da lahko z dvojnim klikom tipke domov vse izvožene kartice prikličemo na zaslon telefona tudi, ko je ta zaklenjen?).

Prenos aplikacije

 

 

Avtor: Matic Dolinar

 
Več na Meganakupek.si
Veliko zanimivosti lahko odkrijete tudi na Nakupek.si

Sorodni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.