Dejstvo, ki ga ne moremo zgrešiti, je, da nam klimatske naprave poleti zagotavljajo prijetno temperaturo doma, svež, čist in ravno prav vlažen zrak. Pozno jeseni, ko še ni smiselno zagnati sistema ogrevanja, pa s klimatsko napravo ogrejemo prostore na primerno temperaturo. V poplavi ponudbe klimatskih naprav in vedno novih tehnologij se kupci znajdejo v zadregi, zato smo za vas pripravili skupek informacij, ki vam bodo pri izbiri pomagale in olajšale nakupovalno odločitev.

Klimatske naprave

Kako delujejo klimatske naprave?

Stacionarno klimo sestavljata dve enoti – zunanja in notranja. Prva črpa zrak iz okolice, ki potuje po ceveh do notranje enote, kjer preide v plinasto stanje, pri čemer se temperatura močno zniža. Notranja enota črpa topel zrak iz prostora, ga ohladi, mu odvzame vlago in ga izpiha nazaj v prostor.

Nove klimatske naprave odlikuje inverterska tehnologija, ki omogoča samodejno prilagajanje moči kompresorja glede na zahteve ter nastavljeno temperaturo in s tem zagotavlja manjšo porabo energije za delovanje naprave.

Klimatske naprave

Kakšno napravo potrebujete?

Naprava s premajhno močjo ne bo mogla zadovoljiti vaših zahtev in bo manj učinkovita. Kako izbrati pravo moč vaše klimatske naprave? Po spodnjem izračunu (za običajne prostore višine 2,5 metra) lahko preverite, kako močna mora biti vaša klima.

Površina prostora v m2 x 70 W = ___ W

+ površina oken na sončni strani v m2 x 30 W = ___ W

+ število oseb v prostoru x 100 W = ___ W

+ seštevek moči dodatnih izvorov toplote v prostoru x 1 W = ___ W

= potrebna moč klimatske naprave (1000 W = 1 kW)

 

Kaj pa energijski razred klime?

Pri nakupu klimatske naprave bodite pozorni na podatka o energijski nalepki, ki kažeta, kako učinkovita je naprava pri hlajenju in ogrevanju. Čim višja sta kazalnika, tem nižji bo strošek delovanja. Izbirajte med napravami, ki imajo sezonsko hladilno število (SEER – Seasonal Energy Efficiency Ratio) višje od 5,1. Sezonsko grelno število (SCOP – Seasonal Coefficient of Performance) naj bo višje od 3,4.

Klimatske naprave

Katere dodatne funkcije izbrati?

Različne funkcije, ki jih ponujajo klimatske naprave, pomembno vplivajo na udobje, a resnica je v tem, da morda niti ne potrebujete vseh.

MOŽNOST NASTAVITVE IN USMERITVE ZRAČNEGA TOKA: Z njo preprečimo neposredno pihanje hladnega zraka v ljudi, zato je funkcija izredno zaželena. Na trgu obstajajo tudi naprave, ki z načinom hitrega hlajenja najprej v zelo kratkem času znižajo temperaturo, nato pa z nežnim razprševanjem skozi več majhnih luknjic ustvarijo učinek hladnega brezvetrja.

BREZŽIČNO UPRAVLJANJE NA DALJAVO: Če bi se radi iz službe ali dopusta vrnili v ohlajeno stanovanje, je ta funkcija idealna za vas.

TEDENSKI ČASOVNIK: Funkcija omogoča nastavitev več različnih vzorcev ogrevanja oz. hlajenja za vsak dan v tednu.

SAMODEJNI PONOVNI VKLOP: V primeru izpada elektrike se naprava ob ponovni vzpostavitvi samodejno vklopi na zadnje nastavljeno delovanje.

FUNKCIJA SUŠENJA OZ. RAZVLAŽEVANJA ZRAKA: Funkcija je skorajda nujna, saj je prevelika vlažnost v prostoru povezana z razvojem plesni in drugih škodljivih organizmov, kar povzroča zdravstvene težave.

FUNKCIJA SAMOČIŠČENJA: Funkcija zmanjšuje vlažnost v notranjosti naprave in preprečuje razvoj plesni znotraj same naprave.

PREPREČEVANJE ZAMRZOVANJA: Funkcija je dobrodošla za vse, ki imate klimo nameščeno tam, kjer pozimi le občasno ogrevate. Prepreči zamrzovanje vodovodne napeljave ali okvare na električnih napravah, ki so občutljive na nizke temperature.

SAMODIAGNOZA OKVARE: V primeru, da klima preneha delovati, se na zaslonu izpiše šifra napake.

ZAZNAVANJE UHAJANJA HLADILNEGA SREDSTVA: Klima samodejno zazna uhajanje hladilnega sredstva in na to opozori uporabnika.

Zakaj kupiti klimatsko napravo skupaj z montažo?

Učinkovitost delovanja klimatske naprave je odvisna tudi od ustreznega mesta namestitve in od pravilne montaže. Napravo je zato najbolje kupiti skupaj z montažo, saj na ta način tudi prihranite. Ob nakupu klime skupaj z montažo drugo obračunamo po nižji davčni stopnji, in sicer 9,5 %.

Klimatske naprave

Kaj pa potem, ko je klima že montirana?

Pomembna je pravilna uporaba klimatske naprave. Pri tem upoštevajte spodnje nasvete:

  • Reže za izpihovanje zraka v prostor nastavite na vodoravno lego, saj se bo s tem topel zrak pod stropom ohladil in se pomikal proti tlom, od koder bo izpodrival topel zrak.
  • Z ohlajanjem prostorov ne pretiravajte – svetujemo, da temperature niso nižje od 25 stopinj Celzija in da razlika med zunanjo ter notranjo temperaturo ni večja od šest stopinj.
  • Ko klima deluje, okna in vrata v prostoru zaprite.
  • Poskrbite za redni letni servis klimatske naprave – tega je treba opraviti vsaj enkrat na leto. Redno vzdrževanje je nujno tudi z zdravstvenega vidika, saj servis vključuje dezinfekcijo komponent naprave.

Če smo vam med branjem razjasnili vse dvome, skočite v trgovine Meganakupek. V kolikor pa se v vaši glavi še pojavljajo nejasnosti, pa so vam naši svetovalci vedno na voljo za pomoč in strokoven nasvet.

Besedilo je povzetek teksta iz brošure Klimatske naprave – kaj je dobro vedeti, ki so jo pripravili na Zvezi potrošnikov Slovenije, in sicer v okviru evropskega projekta Clear 2.0, v katerem ZPS sodeluje.

Več na Meganakupek.si
Veliko zanimivosti lahko odkrijete tudi na Nakupek.si

Za ogrevanje na terasi ali lokalu priporočamo zunanje grelce.