Preden pralni stroj priklopimo, moramo seveda preveriti nekaj osnovnih informacij. Vedno najprej preberemo navodila, saj nas lahko proizvajalec v navodilih opozori na morebitne posebnosti stroja, ki smo ga kupili. Upoštevanje navodil proizvajalca je seveda pomembno, ob neupoštevanju navodil nam proizvajalec ne bo priznal garancije, če kadarkoli v življenjski dobi aparata pride do okvare. 

 

priklop stroja, priklop pralnega stroja

 

Pralni stroj ima navadno dve cevi: ena je dotočna, druga pa odtočna. Dotočna je navadno trša, na koncu pa ima plastično matico, s katero cev privijemo na dotok vode. V matici mora biti nova gumijasta podložka, ki bo zagotovila, da cev ne bo puščala vode. Če podložka ni priložena, si pripravimo novo primerne velikosti. Starih matic ne uporabljamo ponovno, saj ne bodo dobro tesnile, s čimer tvegamo razlitje vode. Odtočna cev je običajno plastična in mehkejša od dotočne. Pri priklopu odtočne cevi svetujemo uporabo objemke, ki običajno strojem sicer ni priložena, vendar pa bo z njo odtočna cev bolj varno pritrjena, kar bo zmanjšalo tveganje za razlitje vode. 

 

Preden pralni stroj postavimo na željeno mesto, moramo seveda preveriti, ali imamo na voljo vse potrebne priključke. Če smo stari pralni stroj samo zamenjali z novim, in bomo novega postavili na isto mesto, potem nas priključki seveda ne rabijo skrbeti. Kadar pa preurejamo prostor ali pa smo se šele prvič vselili, pa moramo pri izbiri prostora za pralni stroj preveriti tudi možnost priključkov.

 

priklop stroja, priklop pralnega strja, nov pralni stroj

 

Pralni stroj postavimo na ravno, stabilno in trdno podlago. V pomoč si lahko pripravimo vodno tehtnico, ki jo bomo uporabili pri priklapljanju pralnega stroja. Priporočamo, da stroj postavite nekaj centimetrov stran od pohištva, sten ali ostalih aparatov. Strojev ne postavljamo v prostore, kjer je lahko temperatura nižja od 0°C. S prenizkimi temperaturami bi namreč lahko ogrozili pravilno delovanje pralnega stroja in s tem tvegali, da se aparat pokvari. 

 

Ne glede na proizvajalca, moramo na novem pralnem stroju najprej vedno odstraniti varnostna varovala. Če bi na varovala pozabili ter pralni stroj vklopili, ko so še nameščena, bi s tem lahko poškodovali ali celo uničili pralni stroj. Garancije v tem primeru žal ne bi mogli uveljavljati pri nobenem proizvajalcu, zato posebna previdnost pri odstranitvi varoval vsekakor ni odveč. Pred ponovnim transportom je potrebno boben ponovno zavarovati. Stroj najprej izključite iz električnega omrežja ter vstavite vsaj eno transportno varovalo. Svetujemo, da vstavite vsa, saj bo tako vaš stroj med transportom najbolj varen in bo normalno deloval tudi po ponovnem priklopu.

 

priklop stroja, nov stroj, priklop pralnega stroja

Priklopite pralni stroj v 7 enostanvih korakih

Korak 1: Pralni stroj je potrebno najprej odviti iz ovoja. Vsi pralni stroji so tesno zapakirani zaradi transporta, pri znamki Beko je potrebno še posebej paziti, saj imajo njihovi pralni stroji dodaten zaščitni kos stiroporja pod samim aparatom, ki ga je potrebno odstraniti.

 

Korak 2: Nato je potrebno odviti transportna varovala, ki varujejo pralni boben pred premikanjem pri transportu (tu imajo različne znamke pralnih strojev različno število blokad, Gorenje na primer ima 2 zelo dolgi kovinski palici, medtem ko ima večina ostalih znamk 2, 3 ali 4 plastične čepe). Kje se varovala na vašem novem pralnem stroju nahajajo, lahko preverite v navodilih, ali pa o tem povprašate že ob nakupu. Transportna varovala je potrebno odviti z izvijačem in jih potegniti iz luknje. Po odstranitvi jih lahko sicer zavržemo, svetujemo pa, da jih shranite za primer ponovnega transporta. 

 

Korak 3: Boben pralnega stroja izpraznemo v celoti. V bobnu boste našli navodila za uporabo, odvodno cev in ostale dodatke. Dovodna cev je večinoma že priklopljena v zadnji del stroja. Odvodno, ki smo jo vzeli iz bobna, vzamemo iz embalaže. Cev na eni strani privijemo v pralni stroj in z drugo stranjo na dovodno pipo, ki bo dovajala vodo. V matici, s katero cev privijemo na dovodno pipo, mora biti nova gumijasta podložka, ki bo zagotovila močan in trden oprijem brez razlivanja vode. Če podložke ni, moramo sami dodati novo primerne velikosti.

Priklop pralnega stroja. Cev za vodo.

 

Korak 4: Zatem stroj postavimo na mesto kjer bo stal in pričvrstimo njegove noge, ki tovarniško niso vedno do konca pritrjene. Noge je vedno potrebno pritrditi do konca, saj se sicer stroj ob delovanju centrifuge lahko premika in poškoduje, lahko pa celo poskakuje in poškoduje ostale predmete v kopalnici. Noge lahko nastavimo tudi po višini in pazimo, da so vse štiri med seboj poravnane. Pri tem si lahko pomagamo z vodno tehtnico, ki mora sicer biti dovolj dolga, da jo lahko položimo na pralni stroj. Prekratka tehtnica ne bo pokazala pravega rezultata. 

 

Korak 5: Odvodna cev, po kateri voda iz stroja odteka je običajno pri stroju že pritrjena, zato jo je potrebno zgolj še dodatno priviti na cev za odvajanje vode. Priporočljivo je, da cev pričvrstimo še s kovinsko objemko. Pri tem pazimo, da objemke ne zategnemo preveč, saj lahko plastika na koncu cevi zaradi objemke poči. Objemka bo zagotovila čvrstejši prijem in večjo varnost, da nam ni potrebno skrbeti za morebitno razlitje vode. Uporabo objemke svetujemo pri vseh pralnih strojih, še posebej pa pri modelih Bosch, ki imajo glede na standardne cevi v slovenskih napeljavah nekoliko širšo dovodno cev. 

 

priklop stroja, priklop pralnega stroja, nov pralni stroj

 

Korak 6: Preden stroj prvič uporabimo moramo opraviti še predpralni test. To storimo tako, da izberemo poljuben program za pranje, v boben stroja vlijemo tekočino za razmaščevanje in odstranitev vonja,  in prazen stroj zaženemo. Po nekaj obratih bobna lahko program prekličemo, pritisnemo tipko za izliv vode in počakamo da stroj vodo izprazni. Ta korak je pomemben, saj bomo sedaj lahko preverili, ali smo obe cevi primerno namestili. Z roko preverimo vse stike in se prepričamo, da se voda nikjer ne razliva. Če opazimo, da cevi niso dovolj pritrjene, jih ponovno pritrdimo ali zategnemo objemko ter matico na stikih.

 

Korak 7: Stroj je potrebno le še dokončno premakniti na mesto, kjer bo stal in pa, seveda, pospraviti odpadno embalažo. Čestitamo, stroj je sedaj pripravljen za prvo uporabo!

 

priklop stroja, priklop pralnega stroja, nov pralni stroj

 

Priklop novega pralnega stroja lahko zveni strašljivo. Vendar pa ob nekaj napotkih montaža postane varna in enostavna! Z našimi napotki in upoštevanjem navodil proizvajalca bo pralni stroj za prvo uporabo pripravljen že v nekaj minutah. Ste tudi vi sami priklopili nov pralni stroj? Povejte nam, kako je šlo!

 
Več na Meganakupek.si
Veliko zanimivosti lahko odkrijete tudi na Nakupek.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.