Kje urediti bralni kotiček?

Pravi knjižni molji vedo, da ni lepšega popoldneva od tistega, preživetega ob dobri knjigi. Za sproščeno bralno vzdušje je dobrodošlo bralnemu kotičku v domu nameniti poseben prostor, ki naj bo miren in udoben.

Uredimo ga lahko v dnevni sobi, spalnici ali pa zanj izkoristimo kakšen odvečen kotiček na hodniku, pod stopnicami ali celo na podstrešju. V vsakem primeru pa naj bo bralni kotiček odmaknjen od živahnega družinskega dogajanja.

bralni kotiček fotelj dekor osvetlitev udobje

Sedenje med branjem naj bo ergonomsko in udobno

Najpomembnejši element v bralnem kotičku je brez dvoma udobno sedišče, ki ga lahko uredimo v kotu sedežne garniture oziroma s pomočjo fotelja in počivalnika. Fotelj naj ima visok naslon, ki omogoča ergonomsko pozicijo telesa med branjem. Hrbet in hrbtenica naj bosta ravna, oči pa usmerjene ravno naprej. V ta namen naj ima fotelj naslone za roke, ki omogočajo dvig knjige v raven oči. Stopala naj bodo dvignjena, položimo jih lahko na tabure ali nižji stolček.

bralni kotiček moderni stol stoječa svetilka preproga

Osvetlitev bralnega kotička

Za branje bomo v izogib napenjanja oči v bralnem kotičku potrebovali tudi dobro osvetlitev. Optimalna svetloba je vsekakor naravna dnevna svetloba, ki naj pada od zadaj. Nočne ptice se bodo ob branju razveselile še dobre umetne osvetlitve v obliki bralne lučke. Bralna svetilka naj ima usmerjen snop svetlobe toplega tona, ki bolj kot cel prostor osvetli zgolj površino knjige. Izberemo lahko stoječo svetilko, namizni model ali pa na steno poleg fotelja pritrdimo stensko svetilo.

bralni kotiček stoječa stenska svetilka svetila osvetlitev

Shranjevanje knjig na knjižnem regalu

V bralnem kotičku je dobrodošel element tudi knjižni regal, na katerem razstavimo ljube knjižne mojstrovine. S pomočjo knjižnega regala dobi bralni kotiček romantični pridih knjižnice, ki že s svojo vizualno podobo znižuje stres in vabi k pobegu v domišljijski svet. Knjižni regal lahko umestimo ob steno, ali pa ga uporabimo za pregrado prostora ter bralnemu kotičku tako zagotovimo nekoliko dodatne zasebnosti. V primeru pomanjkanja prostora lahko knjižni regal nadomestijo stenske police, ki jih namestimo nad fotelj.

bralni kotiček regal police shranjevalne odlagalne površine

Prednosti branja in udobje bralnega kotička

Mednarodne raziskave dokazujejo, da med branjem občutno zniža nivo stresa ter dvigne nivo razpoloženja. Branje hkrati bogati domišljijo in besedni zaklad. Slovenci smo lahko ponosni, da veljamo za velike bralce, saj smo po svetovni statistiki med številom objavljenih knjig na prebivalca umeščeni kar na 2. mesto. Večina ljudi najraje bere doma, zato so bralni kotički vedno bolj dobrodošli gradniki doma. Udobje bralnega kotička lahko dopolnimo s pomočjo mehkih odej in okrasnih vzglavnikov, k fotelju primaknemo manjšo odlagalno klubsko mizico, za boljši zrak pa so v prostoru dobrodošle tudi sobne rastline.

Za lažje opremljanje vašega bralnega kotička smo vam pripravili pester nabor čudovitih izdelkov.

Več izdelkov na meganakupek.si