Spalnica velja za najbolj intimen prostor v domu, prostor kamor pobegnemo pred svetom in si privoščimo sproščujoč čas zase. Slovenske spalnice običajno služijo tudi kot garderobe, zato je v njih mogoče opaziti tudi večje garderobne omare, predalnike in celo mize za ličenje. Pohištveni kosi, kot so postelja, nočne omarice, omara in drugi elementi so lahko ujemajoče se estetike, lahko pa jih izberemo iz povsem različnih kolekcij ter tako ustvarimo ambient z obilico karakterja! 

spalnica les svetla barvna kombinacija

Glede na jutranji ali večerni tip nekateri uporabniki preferirajo spalnice temnejših barvnih tonov, drugi pa sončne svetle ambiente. Osvetlitev je namreč eden bolj pomembnih oblikovalskih elementov v spalnici, ki lahko povsem spremeni vizualno podobo prostora. Dobra generalna osvetlitev prostora je vedno koristna, saj pride še kako prav kadar v prostoru opravljamo kakšna bolj delikatna opravila. Poleg dobre generalne osvetlitve je v spalnici dobrodošla tudi intimna ambientalna osvetlitev, ki jo zagotovimo bodisi z dekorativno indirektno osvetlitvijo led trakov ali pa z zasenčenimi stenskimi oziroma namiznimi svetilkami. Ob postelji pridejo prav tudi manjše bralne svetilke, v garderobni omari pa vgradne svetilke, ki se prižigajo na senzor. 

spalnica osvetlitev temnejši barvni toni

Opreme spalnice se večina ljudi loteva precej redko, zato velja ob nakupu večjih pohištvenih kosov izbrati barvno nevtralne modele večne estetike. Podobo spalnice lahko nato preprosto in cenovno ugodno spreminjamo z menjavo posteljnine. Ob opremljanju spalnice se je potrebno zavedati tudi dejstva, da v postelji preživimo kar tretjino svojega življenja. Temu primerno si resnično zaslužimo sanjsko posteljo! Za popolnoma kraljevski spanec je potrebno poleg kvalitetnega ležišča izbrati tudi kar se da kvalitetne odeje in vzglavnike, ki nudijo dobro oporo. Poleg hišnih tekstilov je spalnico mogoče dekorirati tudi s slikami, tapetami, skulpturami in sobnim rastlinjem, po starodavni kitajski znanosti feng shuija pa se v spalnicah odsvetuje uporaba ogledal. 

spalnica dekoracija sanjska postelja

V spalnicah so vedno dobrodošli naravni materiali, še posebno les v kombinaciji s svetlimi barvami. Les prostoru doda domačnost in udobje, poudarjene teksture preprog, kož in tekstila dodajo mehkobo, piko na i pa v prostor vnesejo modni dekorativni dodatki. Pri umeščanju pohištva v spalnice je idelano, če je postelja enakovredno dostopna z obeh strani. V prostorsko omejenih spalnicah lahko posteljo potisnemo ob steno, nočno omarico nadomestimo s stensko polico, med garderobnimi omarami pa izberemo model z drsnimi vrati, ki omogočajo lažji dostop. 

spalnica garderoba les omare z drsnimi vrati

Najpomembnejši element vsake spalnice je brez dvoma postelja! Trenutno so zelo modni višji boxspring modeli postelj, večno aktualne pa so tudi klasične postelje pri katerih lahko poljubno kombiniramo posteljne pode, okvirje in vzmetnice ter tako ustvarimo popolno ležišče za svoje potrebe. Kar se tiče vizualne podobe postelj so trenutno najbolj izpostavljena poudarjena posteljna vzglavja, ki so lahko bogato tapecirana ter okrašena. 

postelja bela barvna kombinacija vzglavniki odeje elegantna dekoracija

Več izdelkov na meganakupek.si