Jedilni kot je zaradi tlorisne razporeditve številnih nepremičnin v našem prostoru realnost številnih domov, pri prenovi pa velja premisliti kako ga vpeti v novo vizualno podobo prostora ter mu odvzeti starinski pridih. Tudi pri novogradnji je jedilni kot lahko zelo dobrodošel; morda v obliki zajtrkovalnega kotička v kuhinji. Celo v večjem bivalnem prostoru je jedilnica v obliki jedilnega kota lahko zanimiv način definicije prostora, saj daljša klop vizualno loči jedilnico od kuhinje oziroma dnevne sobe.  

Eleganten jedilni kot

Moden jedilni kot  je zasnovan okoli mogočne jedilne mize, ob kateri teče klop, dopolnjena z vizualno ujemajočimi stoli. Klop je dobrodošla predvsem zaradi dejstva, da je z njeno umestitvijo mogoče prihraniti nekaj prostora, saj je njen odmik od mize manjši kot odmik stolov. Poleg tega lahko na klopi gostje sedijo bližje eden drugemu, kar omogoča številčnejšo udeležbo družinskih večerij in zabav.

Klasicen jedilni kot

Jedilne klopi so lahko izdelane natančno po merah prostora ali pa samostojne; lahko so mehko tapecirane ali lesene. Na voljo so modeli z ali brez naslonjala, za posebno udobno sedenje jih lahko dodatno obložimo s sedežnimi blazinami in okrasnimi vzglavniki.

Industrijski jedilni kot

Sodobni jedilni kot je od klasičnega, ki spominja na nostalgijo obiskov babičine hiše praktično nič skupnega. Izrezljan les in tapeciranje klopi s pisanim blagom na katerem se ne pozna umazanija sta stvar preteklost. Razvoj tehnološko naprednih materialov omogoča izdelavo tkanin, odpornih na madeže, ki dopuščajo izvedbo tapeciranih klopi celo v svetlih enobarvnih izvedbah.

Usnjen jedilni kot

 

Več izdelkov na meganakupek.si