Otroški avtosedež je obvezen del opreme ob prevažanju otroka, saj mu nudi varnost in udobje med vožnjo. Pri izbiri avtosedeža se je mogoče orientirati glede na otrokovo starost ali težo. Tem parametrom se prilagajajo tudi sedeži sami, saj morajo s svojo ergonomsko obliko poskrbeti za optimalno prileganje. Pozornost je treba nameniti tudi sami pritrditvi sedeža v avto, kar je mogoče s sistemom ISOFIX ali z varnostnim pasom. Varnostne smernice se spreminjajo vzporedno z novimi tehnologijami pritrjevanja, novi sedeži pa so tudi redno testirani, da ustrezajo standardom. V kategoriji varnosti preverjajo zaščito pri čelnem in bočnem trku, potek varnostnega pasu in čvrstost pritrditve sedeža. V kategoriji ergonomije se preverja prostornost in položaj sedeža, udobje ter prileganje. Sedeži se razlikujejo tudi po preprostosti upravljanja, kamor sodijo pripenjanje otroka v sedež, sedeža v avto, možnost napačne uporabe, nastavljivost sedeža in zahtevnost čiščenja. 

otroški avto sedež deklica

Najmlajše potnike namestimo v lupinice, ki otroka varujejo tudi z bočne strani. Nekateri modeli so zasnovani tako, da so lahko multifunkcioanlno uporabni v avtu in vožičku. Naslednja starostna skupina so otroci od 1. do 4. leta, kjer nekateri sedeži ponujajo opcijo klasičnega ali vzvratnega pritjevanja. Z otrokovega zornega kota je bolj prijetna vožnja s pogledom naprej, saj mu omogoča interakcijo z okolico. Zagovorniki vzvratnega pripenjanja se opirajo na mnenje, da naj bi bilo tako manj hudih poškodb v primeru nesreče. Vožnja s pogledom v zadnji sedež bo otroka slej ko prej začela dologočasiti. V tem primeru mu čas v avtu lahko popestrite z igračami. Če otrok v vožnji ne uživa velja potovalni čas omejiti na nujne opravke ali pa se za kratkočasenje otrok med vožnjo poslužiti prepevanja in iger. 

otroški sedež komfort veselje nasmeh otrok

Prednost bolj kvalitetnih avtosedežev je tudi v nastavljivosti, saj je možna prilagoditev v višini glave oz. vratu, različni položaji za sedenje ali spanje ter integriran sistem pasov. Za večje otroke (nad 125 cm) pridejo na vrsto tako imenovani jahači, ki imajo običajno naslonjala za roke, za privezovanje pa se uporablja navaden 3-točkovni pas. Na voljo je mnogo barv in motivov, prevleke pa so običajno snemljive in pralne.

otroški sedež avto komfort veselje udobje

Avtosedež s pisano prevleko lahko vnese nekaj svežine in igrivosti v običajno nevtralno notranjost avtomobila. Temnejši odtenki veljajo za bolj praktične, saj se na njih umazanija ne opazi tako hitro. Barvno prevleko avtosedeža je mogoče uskladiti s siceršnjo podobo notranjost avta. Otroka lahko povabite, da skupaj z vami izbere barvo sedeža oziroma pralne prevleke. To se mu bo gotovo zdela pomembna naloga in naslednjič, ko se boste odpravljali na dolgo pot, bo z veseljem sedel v svoj sedež, ki bo postal pravi pravcati svet otroškega veselja! 

otroski sedez malcek

Več izdelkov na meganakupek.si