Z majhnimi posegi v prostor lahko storimo več, kot bi si mislili. Ko si zaželimo, da bi podobo svojega doma malce osvežili, včasih zadostuje že pametna umestitev skrbno izbrane in uporabne dekoracije za dom. Za vas smo, tudi s pomočjo arhitektke in notranje oblikovalke Nine Štajner, pripravili ideje in trike za dekoracijo, s katerimi bodo vaša predsoba, dnevna soba, spalnica, kopalnica in kuhinja jesen pričakale v popolnoma osveženi podobi!

Predsoba ni nikoli presvetla

Predsoba skrbi za prvi vtis o vašem domu, vseeno pa na predprostor pri urejanju doma pogosto pozabimo. Kaj, ko bi ji za spremembo namenili nekaj pozornosti in jo s pametnimi dodatki spremenili v bolj funkcionalen, ličnejši in predvsem svetlejši prostor, ki vas bo ob prihodu domov vsak dan spravljal v boljšo voljo? Polico, kamor odlagate ključe in pošto, lahko na primer opremite z ličnim dekorativnim pladnjem ali košaro, dodate ljubko stojalo ali mini omarico za nakit oziroma razstavite družinske portrete, opremljene z modernimi okvirji za fotografije. Ker so predsobe navadno zelo majhne in največkrat brez naravne svetlobe, bodo dobesedno zasijale v novi luči, če vanjo pametno umestimo še nove LED stenske luči ali reflektorje, ki prostoru poleg osvetljave podarijo tudi nov odmerek prefinjenosti.

Namig arhitektke: “Predsobo lahko optično povečate z uporabo ogledal, ki naj bodo čim večja.”


Bela predsoba z dodatki

Dnevna soba naj ima rdečo nit

Osrednji prostor našega doma nudi največ priložnosti za majhne izboljšave. Umetniške slike ali stenske nalepke, dekorativne blazine in pregrinjala, nova preproga, vaza ali oblikovalsko zanimiva stoječa svetilka lahko dnevno sobo v hipu transformirajo v stilsko dovršeni dnevni prostor. Ob tem se je pametno držati načela, naj se predmeti med seboj oblikovno in barvno dopolnjujejo.

Namig arhitektke: “Trenutno je modno kombinirati vzglavnike različnih tekstur, aktualni pa so tudi takšni z vzpodbudnimi napisi.”

Lepa spalnica za miren spanec

V prostoru, ki je namenjen počitku, je dobro počutje izrednega pomena. Najpogostejša težava večine spalnic je v tem, da se po prostoru nekontrolirano kopičijo oblačila in krama, za katero nimamo namenskega prostora. Prvi korak k lepšemu prostoru je zato nakup ličnih shranjevalnih škatel, v katere lahko pospravite manj nujne predmete. Za bolj eleganten videz spalnice lahko zamenjate nočne svetilke, si omislite novo moderno posteljnino oziroma prostor okrasite s predmeti, ki vas spominjajo na bližnje. V zadnjem času so tudi v spalnici priljubljene dekorativne nalepke.

Namig arhitektke: “Osebno naravo spalnice poudarite z družinskimi fotografijami v ličnih okvirjih, ki jih lahko razstavite na komodi ali pa jih razobesite po steni.”


Bela in modra spalnica v skandinavskem stilu

Jedilnica naj izraža gostoljubje

Jedilnico oziroma jedilno mizo lahko odlično popestrimo z vpadljivo okrasno skledo za sadje, dobrodošli pa so tudi elegantni in uporabni svečniki za romantično vzdušje ali set novih kozarcev, s katerimi bo vsaka pogostitev delovala še bolj prefinjeno kot prej.

Namig arhitektke: “Elegantna vaza s svežim cvetjem bo v jedilnico vnesla življenje in dobro voljo. Pri izbiri vaze lahko sledite trendom, a ozirati se morate tudi na siceršnjo opremo prostora.”


Bela jedlina miza s pogrinjki in dekoracijo

Naj kuhinja spet zadiha

Kakor v spalnici, imamo tudi v kuhinji težave s prekomernim kopičenjem krame. Živila in začimbe, ki jim je pretekel rok uporabe, preveč shranjevalnih posodic, cela vrsta aparatov za pripravo hrane in polne omare pribora in posode, ki jih v resnici že dolgo ne uporabljamo več. Da bi kuhinja spet postala estetsko dovršen in predvsem priljubljen prostor, kjer se boste z veseljem sproščali ob ustvarjanju kulinaričnih mojstrovin, se morate v prvi vrsti znebiti vse navlake, ki vas pri tem ovira. Za več prostora lahko kuhalni pribor na primer obesite nad koritom, omislite pa si lahko nov in priročen set nožev za nove gastronomske podvige.

Namig arhitektke: “Kuhinja na pogled hitro deluje bolj urejena, če hrano in kuhinjske pripomočke pospravite v škatle, posode za shranjevanje in košare. Izbirate lahko med barvnimi ali prosojnimi steklenimi modeli, ki bodo poskrbeli, da bo pult vedno čist in police lepo dekorirane.”


Bela moderna kuhinja z lesom

Kopalnica z osebnostjo

Kopalnica nikoli ni dovolj osvetljena, zato so, če prostor to omogoča, vedno dobrodošle dodatne luči. Glede na barvne odtenke ploščic pa jo lahko popestrite in posodobite tudi z majhnimi dodatki. To lahko storite z barvno in stilsko komplementarnimi brisačami, kopalniškimi preprogami in kopalniškimi pripomočki, kot so koš za perilo, nov dozirnik za milo ali pa lične shranjevalne košarice.

Namig arhitektke: “Pri izbiri barv in vzorcev lahko domišljiji prepustite prosto pot, dobrodošlo pa je, da so modeli ustrezni siceršnji podobi kopalnice.”


Oranžna in siva kopalnica z dodatki

Več izdelkov na meganakupek.si