Prihodnost svetil so LED svetila

Od lanskega leta, ko je Evropska Unija izdala direktivo o umiku halogenskih sijalk s trga so LED svetila postale edina smotrna izbira. Priljubljena so zaradi energijske varčnosti, daljše življenjske dobe, takojšnje polne svetilnosti in kompatibilnosti s pametnimi napravami. Prednost LED sijalk je tudi njihova oblikovna raznolikost – na voljo so tako v futurističnih izvedbah kot nostalgičnih variacijah z umetelno zavitim svetlobnim telesom in prijetno toplo barvno svetlobo.

svetila led

Načrtovanje osvetlitve v prostoru in potrebna količina LED svetil

Med LED svetil imamo na voljo širok spekter modelov, ki pa se med seboj razlikujejo po namenu, svetilnosti in toploti svetlobe. Pri načrtovanju osvetlitve je potrebno najprej razmisliti o načinu bivanja v določenem prostoru in svetlobnih potrebah. Glede na te parametre je mogoče izračunati potrebno količino svetlobe ter jo prilagoditi na kvadraturo samega prostora. Izračunano optimalno količino svetlobe nato delimo s količino lumnov izbrane LED žarnice ter tako dobimo potrebno količino LED svetil, ki naj bodo po prostoru razporejene kar se da enakomerno. Nobene potrebe ni po premočni osvetlitvi; ta namreč le draži oči ter trati odvečno energijo. V nekaterih prostorih se na določenih mikrolokacijah pojavijo različne potrebe po svetlobi. To težavo rešujemo z umestitvijo usmerjenih svetil in LED svetila na potrebna območja – na primer ob pisalno mizo, delavni pult ali bralni fotelj.

svetila pletena

Tipi grl za žarnice

Sijalke in žarnice se med seboj razlikujejo tudi po obliki in velikosti grla. Gre za element, ki sijalko povezuje z električnim omrežjem ter jo hkrati drži na mestu. Za popolno osvetlitev doma je ob izboru svetilke za zagotavljanje ujemanja z žarnicami potrebno paziti na informacijo o grlu, večina modelov je po standardu označena s posebno kodo v kombinaciji črke in številke. Najbolj pogosti sta izvedbi grl za žarnice E27 in E14. Gre za klasični grli s tako imenovanim ‘Edison’ navojem, poznamo pa tudi ‘bajonetne’ sisteme z oznakami G9, G4, GU10… Smotrno je izbrati model svetilke, ki je kompatibilen s pogostim modelom žarnice, saj bo tako nakup rezervnih žarnic veliko manj stresen! LED trakovi se na električno omrežje običajno priklopijo s pomočjo manjšega napajalnika.

svetila kolekcija

LED svetila pred nakupom preizkusimo

Pri nakupu LED svetil se varčevanje za vsako ceno ne izplača; svetila z nekoliko višjo ceno se namreč ponašajo z boljšimi karakteristikami ter tudi daljšo življenjsko dobo. Nenazadnje ne pozabimo preveriti tudi garancije izbranega LED svetila. Če imamo možnost, je izbrano svetilo pred nakupom dobro preveriti v salonu. Svetilo se mora ob prižigu hitro posvetiti ter med testom ne sme utripati, brleti ali se pregrevati! Svetloba mora biti po svetilu porazdeljena enakomerno ter ne sme bosti v oči, barvna temperatura svetlobe pa naj bo takšna kot je navedeno na embalaži.

svetila reflektorji

LED svetila

Videz bivalnega prostora izpopolnjuje pohištvo in ostala notranja oprema, dokončne poudarke in tisto piko na i, ki poskrbi za končni vtis prostora, pa mu dajejo prav skrbno izbrana svetila.

V zadnjem času so se uveljavila LED svetila , ki so skorajda izpodrinila klasična svetila. To ni presenetljivo, saj imajo v primerjavi s klasičnimi svetili veliko prednosti, zato veljajo v stroki za tehnologijo prihodnosti, ki je že prepričala tudi skeptike. Velika prednost LED luči je, da imajo izredno dolgo življenjsko dobo. Če so dnevno prižgane približno 4 ure, jih lahko uporabljate celo do 20 let, zato se z uporabo LED svetil zmanjša količina odpadkov v gospodinjstvu.

Vzpenjanje po lestvi in menjavanje klasičnih žarnic pa postaneta le še oddaljen spomin. LED svetila so tudi izredno energijsko učinkovita in varčna ter imajo minimalno porabo toka. Porabijo kar do 80 odstotkov manj energije kot običajne žarnice, zato vam tudi prihranijo stroške pri osvetljavi. Pomembna lastnost je njihova varnost, saj se minimalno segrevajo. Skratka, LED svetila so energijsko učinkovita, ugodnejša in okolju prijaznejša kot druga svetila.

Če so bila sprva LED svetilke na voljo le v hladnejših belih odtenkih, jih lahko danes dobimo v praktično že čisto vseh niansah barvnega spektra. Velika prednost LED sijalk je tudi, da nudijo praktično neomejene možnosti pri oblikovanju luči. Tako lahko sedaj tudi s temi modernimi in tehnološko dovršenimi svetili ustvarimo prijeten ambient v prostoru ali poskrbimo za primerno delovno svetlobo, ki varuje zdravje naših oči in pomaga preprečevati glavobole. Posebno okrasno ali ambientalno svetlobo lahko ustvarimo s pomočjo primernih dekorativnih svetil in zatemnilnikov in tako pričaramo prijetno in domače vzdušje, kar je še posebej priročno v dnevni sobi ali jedilnici.

NASVET: Da bi vedeli koliko svetlobe potrebujete, je svetlost pri sodobnih svetilih navedena v lumnih. V stanovanjskih prostorih se za idealno osvetlitev priporoča 100 lm/m2, v »delovnih prostorih«, kot so domača pisarna, kuhinja ali kopalnica pa 300 lm/m2.

Kakovostna in estetsko privlačna luč bo ustvarila prijetno atmosfero, z njo boste pokazali svoj okus in poskrbeli za svoje zdravje. Med našo široko in pestro ponudbo boste gotovo lahko našli svetila, ki so bodo kar najbolje podala v vaš bivalni prostor.

Več izdelkov in LED svetila najdete v spletnem nakupovalnem centru meganakupek.si