Dobri fotografi verjamejo, da je najboljša slika ravno tista, na kateri se ljudje ne osredotočajo na kamero, temveč zrejo v druge objekte in jim fotoaparat ni en izmed glavnih fokusov. Med fotografiranjem otrok je izredno pomembno, da se spustite na njihovo raven – dobesedno. Oglejte si svet iz njihove perspektive in takoj boste našli priložnosti, ki nikoli ne bi zbudile vaše pozornosti, če bi jih gledali iz višine odraslega človeka. Na nivoju otroka se mu čim bolj približajte, da bi tako dobili čim boljši uvid v vidno polje subjekta.

Burst mode oz. več zaporednih slik

To je funkcija aparata, s katero z enim klikom posnamete več zaporednih fotografij. Število takšnih slik na sekundo variira od modela do modela in je odvisno od velikosti pomnilnika ter hitrosti procesorja v aparatu. Otroci neprestano migetajo, v njihovi naravi je, da se premikajo in težko stojijo na mesto. Radi raziskujejo, eksperimentirajo in navzven kažejo energijo, ki smo jo vsi vsebovali v našem otroštvu. Kot starši se velikokrat zalotimo, da jih poskušamo pri tem umiriti (bodisi iz varnostnih razlogov, bodisi zaradi naših že tako načetih živcev), ob fotografiranju pa je naša najpogostejša izjava »Stoj mirno,« kar jih frustrira. Kako naj bodo mirni? Zakaj ne bi enkrat za spremembo spodbujali premikanje in njihov naravni entuziazem? Fotoaparat SX710HS CANON je zaradi različnih funkcij, ki jih premore, odlična izbira za spremljanje fotografa. Je odličen za kompaktno 30-kratno povečavo, povezavo s pametnimi telefoni in socialnimi omrežji, ustvarjalne rezultate.

D5300 18-140MM VR NIKON je najboljši intuitivni fotoaparat, ki spodbudi vašo ustvarjalnost. Ima vgrajeno funkcijo Wi-Fi in GPS, njegovih 24,2 milijona slikovnih točk pa omogoča čarobno fotografiranje vašega sveta.

Fotoaparat EOS1300D 18-55+ EF50 CANON ustvarja edinstveno kvalitetne slike v kakovosti DSLR in filme v kinematografski polni visoki ločljivosti. Preko tehnologije NFC se z Wi-Fi-jem priklopite na pametno napravo in v trenutku delite fotografije.

Ko se boste naslednjič odločili, da boste otroku med poziranjem dali proste roke, vklopite funkcijo več zaporednih slik in pritiskajte sprožilec. To metodo drugi uporabljajo tudi pri fotografiranju športa in pri drugih akcijskih slikah, pri najmlajših pa je še kako dobrodošla.

Poiščite vir svetlobe


Svetloba je pri fotografiranju izredno pomembna, saj ustvari ključno spremembo in piko na i. Cel dan bi lahko govorili o pomembnosti svetlobe, a ključno je, da na začetku vsake akcije poiščete primeren vir, saj boste imeli v nasprotnem primeru veliko težav z dokumentiranjem pomembnih trenutkov. Ko najdete svoj vir svetlobne energije, pa najsi bo to okno, svetilka ali redka krošnja drevesa, poskrbite, da obraz otroka gleda naravnost vanj. Res je, da lahko kadarkoli uporabite bliskavico, a priznajmo si, da naravna svetloba pri takšnih in podobnih motivih deluje veliko bolj blagodejno, kot umetna, še posebej, ko so modeli otroci.

Omislite si asistenta


Tisti, ki ste kdaj že poskusili v objektiv ujeti otroka, se zavedate, da je najtežja naloga ravno motiviranje otroka in hkratno fotografiranje. Izredno težko je namreč početi dve stvari hkrati, še posebej, če vsaka od njih zahteva določeno stopnjo osredotočenosti in znanja. Mnogi fotografi, ki so se preusmerili na slikanje otroških motivov, poišče pomoč pri asistentu, ki služi kot motivator otroka medtem, ko sami na kameri zbirajo simpatične spomine. Tisti, ki jim asistent ni dostopen, si namesto njega pomagajo z ropotuljicami in drugimi igračami, ki z zvokom in videzom prikličejo pozornosti najmlajšega.

Izraz na obrazu je ključen

Tisti, ki bodo na koncu gledali sadove vašega dela, se ne bodo ozirali na kompozicijo in na druge tehnične lastnosti, na katere se spoznate le profesionalni fotografi. Zazrli se bodo v izraz otroka in šele potem povedali, ali se jim slika zdi všečna ali ne. Čustvena stanja, vidna na obrazu, so čudovita na pogled, zato se pri poročnih fotografih vedno išče tisto s nekaj, s čimer bodo realno predstavili občutenja mladoporočencev na njun poročni dan. Praksa nekaterih fotografov je tudi ta, da kljub nepopolnemu ozadju slike in popolnim izrazom čustev na obrazu rezultat obdržijo in ga predajo naprej do stranke. To pravilo je izredno pomembno, zato ga vedno imejte v mislih, ko boste naslednjič urejali slike ali jih želeli objaviti.

Zajemite popolna otroška čustva s pravim objektivom!

Objektiv AFS 50 F1.8G NIKKOR NIKON je izjemno lahek in kompakten. Odlikuje ga hitra zaslonka f/1,8, primerna za fotografiranje ob šibki svetlobi in ob manjši globini polja.

Objektiv EF50MM F/1.8 STM CANON je cenovno ugoden in odličen za ustvarjalne portrete pri šibki svetlobi. Otrok bo z njim izstopal iz meglenih ozadij, med snemanjem pa vam bo ušesa božalo neslišno ostrenje s koračnim motorjem STM. Objektiv TAMRON 18-200 VC CANON TAMRON je primeren za vsakodnevno, družinsko in popotniško rabo. Je izredno lahek (400 g) z vgrajenim stabilizatorjem slike VC. Objektiv AF 70-300 F/4-5.6 VC NIKO TAMRON je kompakten in pripravljen na ustvarjanje visokokvalitetnih posnetkov. Je izredno primeren za ujemanje hitro premikajočih se subjektov in športnih dogodkov, saj ima vgrajen USD motor. Z vgrajenim stabilizatorjem slike bodo posnetki ostri tudi ob slabših svetlobnih pogojih.

Ustvarite tiskane slike


Zadnja leta smo s pomočjo tehnologije in pametnih aparatov, ki nas spremljajo na vsakem koraku, kar pozabili na tisk fotografij, saj jih imamo neprestano na telefonu, na spletnem oblaku ali na trdem disku. Naslednjič poskusite iti en korak dlje in slike natisnite ter jih obesite na steno v predprostor ali jedilnico. Samo predstavljajte si, kako boste s tem popestrili zid! Možnosti za digitalni tisk fotografij je nešteto, z uporabo določenih situacijah pa fotografijo lahko tudi obrežete ter jo počakajte do konca »šutinga«, da vidite, če jo boste kar obdržali. V kolikor prisegate na digitalne verzije fotografij in ne marate tiskati slik, je za vas do potankosti narejen digitalni foto okvir. Digitalni foto okvir DIGITALNI FOTO ZASLON LF 817 HYUNDAI z diagonalo 20,3 in formatom zaslona 4:3 sprejme tako SD kartico kot SD HC in Multi Media kartico. Poleg ločljivosti 800×600 je zmožen predvajanja formatov MP3, DivX, JPEG, XviD. Digitalni foto okvir DIGIFRAME 850 ČRN BRAUN PHOTO v primerjavi z zgornjim produktom predvaja tudi MPEG 1/2/7, AVI, M-JPEG in WMA formate, kot pika na i pa je vgrajen stereo zvočnik.

Več na Meganakupek.si
Veliko zanimivosti lahko odkrijete tudi na Nakupek.si

Sorodni članki