Za marsikoga je tako postala vsakodnevni ritual, saj redno izvajanje jogijskih asan pozitivno vpliva na različna področja našega življenja in dojemanja okolice. Velika prednost joge je tudi, da zanjo ni treba obiskovati posebnih tečajev, saj lahko vadimo kar sami doma. In kateri so razlogi, ki govorijo, da bi moral jogo izvajati vsak posameznik?

Odlična krepitev telesa 

Vaje joge oz. asane povečujejo moč in elastičnost, izboljšujejo delovanje imunskega sistema, zmanjšujejo bolečine v telesu, povečujejo raven življenjske energije, s prakso dihanja izboljšujejo delovanje dihal in kakovost spanja. Določeni položaji pomagajo celo proti slabosti, nekateri znatno blažijo menstrualne krče. Nezanemarljiva je tudi krepitev mišic v sklepih, nogah in telesu, na katere se joga osredotoča.

Tako nam je joga kot dopolnitvena dejavnost lahko v pomoč tudi pri drugih športih, denimo pri teku. Z njo raztezamo mišice v prsih in kolkih ter krepimo trup in zadnjico, kar prispeva tudi k lepši in bolj ravni drži telesa. Ravno s telesno držo ima namreč težave vse več ljudi, posebej tisti, ki veliko delajo in sedijo za računalnikom. 

S pravilnim dihanjem do boljšega počutja  

Pravilno dihanje je zelo pomembno, saj po izsledkih številnih raziskav prav dihalne tehnike izboljšujejo psihološko stanje posameznika, odpravljajo stres in motnje delovanja imunskega sistema, pomagajo odpraviti visok krvni tlak in astmo. Pravilno dihanje tako prispeva h kakovosti našega življenja in spodbuja boljše počutje. Med razteznimi jogijskimi položaji se osredotočite samo na dihanje in premikanje telesa. To vam bo pomagalo ukrotiti stres, lahko pa preženete tudi depresijo in tesnobnost. 

Umirjanje in osredotočenost na tukaj in zdaj 

Stres in hiter življenjski tempo v nas sprožata adrenalin, zato smo pogosto napeti, se težko umirimo in sprostimo, tudi ko je čas za to. A z nekaj truda lahko prav z jogo umirimo čustva in zjasnimo misli, kar posledično izostri tudi um. Vsekakor je joga sijajna metoda za čiščenje energijskega telesa, uravnovešanje čaker in posledično izboljšanje intuicije in intelekta. Poleg tega nam daje ravno joga možnost, da med izvajanjem vaj razmišljamo o tem, na kar smo pozabili v vrtincu hitrega življenjskega tempa.  

Pozitivno razmišljanje 

Saj poznate pregovor, da je vse v glavi. In res je … Na veliko stvari v življenju vpliva pozitivno razmišljanje. Bolj razmišljamo pozitivno, bolj radostni in srečni smo. Medtem ko pozitivne misli ustvarjajo pomirjujoče občutke, ki vplivajo na telo in duha, negativne ‘packajo’ našo avro in posledično se slabo počutimo. Z meditacijskimi tehnikami izboljšamo razpoloženje in pokažemo vrata negativnim mislim, kar se nam pozna in obrestuje na vseh področjih.  

Še nekaj zanimivosti 

Še nekaj je ključnih področij, na katerih nam lahko pomaga joga … Poleg tega, da veča mišično moč in gibljivost, pomaga pri lepši drži, boljši koncentraciji in spominu, izboljša našo samopodobo, delovanje imunskega sistema in pripomore k boljšemu spancu. Številne raziskave kažejo tudi izboljšanje spomina oz. preprečevanje izgube spomina v starosti.

Asane, ki jih izvajamo, namreč pomagajo okrepiti področje debelejše prefrontalne skorje – to je predel možganov, odgovoren za načrtovanje, abstraktno mišljenje, določanje prednostnih nalog, zaviranje impulzivnosti, presojanje, pozornost in spomin. Izvajanje joge spodbuja tudi razstrupljanje telesa, posledica česar je med drugim tudi upočasnjeno staranje.

Ključni sta odločitev in prava podlaga 

Zdaj, ko veste, zakaj je dobro, da se tudi vi lotite joge, pa je pomembno omeniti še, kateri je najpomembnejši pripomoček za njeno izvajanje – to je kakovostna podloga. Ta nam mora nuditi zadostno oporo, oprijem in nas ne sme motiti med vadbo. Priporočamo vam Melon & Lime, pametno podlogo za jogo, ki je hkrati prožna in mehka. Izdelana je brez toksinov, PVC-ja, lateksa in kloridov ter tako ni prijazna le okolju, temveč se odlično obnese tudi v praksi: je lahka, hkrati pa izredno udobna.

 

Podloge, ki jim je priložen trak za lažje nošenje, s svojo konstrukcijo zaprtih celic preprečujejo vpijanje znoja, zato jih je mogoče enostavno očistiti, prav tako pa ne bodo oddajale neprijetnega vonja. Poleg tega ima vsaka podloga Melon & Lime v sebi integriran čip NFC, ki odklene brezplačno aplikacijo Me Time with Melon & Lime z originalnimi vodenimi vadbami joge, meditacije in dihalnih tehnik. Tako boste tudi brez inštruktorja postali sam svoj joga mojster in prevzeli vajeti življenja in dobrega počutja (nazaj) v svoje roke.

Kaj še čakate? Vadite lahko kar v domači dnevni sobi! Slabo in mrzlo vreme namreč nikakor ni opravičljiv razlog za ležanje na kavču, ampak odlična priložnost za vadbo joge. 

 
Več na Meganakupek.si
Veliko zanimivosti lahko odkrijete tudi na Nakupek.si