Domov » Računalništvo » Računalniške komponente » Grafične kartice

Prikazovanje 1–24 od 38 rezultatov

Grafična kartica PNY Quadro T1000 4GB

480.38 z DDV

V zalogi: Dobavni rok 2 do 5 dni

Kaj je grafična kartica?
 

Za novince, ki ste se komaj začeli poglabljati v računalniški svet, vam bomo na najpreprostejši način povedali kaj točno je grafična kartica. Grafična kartica je komponenta računalnika ali hardware, ki jo uporabljamo za to, da nam pomaga ustvariti sliko, ki jo vidimo na monitorju.
Grafične kartice so odgovorne za upodabljanje slike prikazne slike na monitorju in to sicer delajo tako, da pretvorijo podatke v specifično določen signal, ki ga bo monitor lahko prebral.

Prikaži manj

Če boste kdaj prižgali računalnik in se vam bo vseeno prikazala slika brez grafične kartice, je razlog integrirana grafična kartica.
Integrirana grafična kartica je grafična kartica, ki je že vgrajena v računalniku oziroma v matični plošči. To je ena vrsta grafičnih kartic, poznamo pa seveda tudi diskretne grafične kartice, ki jih pa lahko kupimo in sami nadgradimo.
Diskretne grafične kartice se delijo na 3 skupine. Delijo se na skupino oblikovalcev, ki uporabljajo zelo zahtevne programe in potrebujejo zelo napredne grafične kartice. Te oblikovalci so pogosto montažerji, ki urejajo video formate in uporabnike photoshopa itd. Te grafične kartice lahko stanejo od 2000€ do 5000€.

Druga skupina se deli na igralce video igric ali ”Gamerje”, ki tudi potrebujejo zahtevno grafično kartico za napredne in novejše igre kot so Tom Clancy’s The Division ali Doom. Vendar za najboljše nastavitve znotraj teh video igric bi potrebovali grafično kartico v vrednosti do 700€ kot je GeForce GTX 1080.
In še zadnja skupina se deli na pisarniške uporabnike, ki potrebujejo čisto osnovno in preprosto grafično kartico, ker vse kar uporabljajo so navadni programi kot so Excel, Word ali kaj podobnega.

GeForce serije:
GeForce je svetovno znana blagovna znamka, ki jo je ustvarilo podjetje NVIDIA. Serija GeForce je bila svetu predstavljena leta 1999, kot blagovno znamko, ki bo ustvarjala visoko kvalitetne grafične kartice namenjene za gaming svet.

GeForce je obogatila gaming svet z njihovimi vrhunskimi grafičnimi karticami zato jim je v konkurenci samo še od AMD-ja Radeon blagovna znamka, ki tudi ustvarja visoko kvalitetne grafične kartice.

Pred kratkim je podjetje NVIDIA ponosno razkrila novo grafično kartico serije GeForce, ki je šokirala gaming svet zaradi neverjetne cene ter tehnološkega izboljška v primerjavi z prejšnjo grafično kartico serije GeForce. Grafična kartica, ki je šokirala gaming svet se imenuje GeForce GTX 1080. Grafična kartica zahteva manjšo porabo energije iz napajalnika ter prikazuje veliko število FPS-ja v video igricah kar vam pomaga pri realizaciji sveta igrice, ki jo igrate.


Grafična kartica Quadro K5000 za MAC 4GB GDDR5, PCIe x16, 2x DP 2x DVI 3D stereo, PNY

Grafična kartica Quadro je namenjena za Mac uporabnike. Namenjena je tudi za oblikovalce, ker je ena boljših grafičnih kartic na celotnem trgu. Vsebuje 4GB velik  GDDR5 pomnilnik kar je pomemben pri prikazovanju velike resolucije. Na izhodu ima vgrajena dva DVI izhoda, dva DP izhoda ter vsebuje še stereo izhode. Grafična kartica vsebuje tudi zelo pomembno aktivno hlajenje, ki prepreči prekomerne temperature, ki lahko vodijo do poškodb. Če bo prišlo do poškodbe imate pa za to 3 letno garancijo. Njena cena je 2.043,95€.
Grafična kartica TESLA C2075 6GB ECC, PNY
 

Grafična kartica vsebuje 448 Cuda jeder, ki so uporabljena za proces pretvorbe videa na ekran ali so pa uporabljene za kalkulacije programske opreme, ki uporabljajo CUDA ali Open CL. Tako rečeno CUDA jeder je procesor grafične kartice. Hitrost jedre te grafične kartice je 1.15Ghz. Porabi 215W, zadaj ima izhode Dual Link DVI-I izhod in vsebuje 6GB pomnilnika GDDR5. Cena grafične kartice je 2.433.83€
Grafična kartica TESLA K20 Workstation Card, PNY
 

 

Na podlagi Kepler računalniške arhitekture, ki ima trikrat večjo zmogljivost ”per watt” v primerjavi z prejšno ”Fermi” računalniško arhitekturo je Tesla Kepler grafična kartica primerna za vas, ker poskrbi, da vam je hibridno računalništvo dramatično lažje, ker se uporablja za širši nabor računalniških aplikacij. Pomnilnik je velik 2GB tipa GDDR5, maksimalna poraba energije je 225W, vsebuje tudi aktivno hlajenje z ventilatorjem, ima 2496 CUDA jeder ter ECC pomnilnik za večjo zanesljivost. Cena je 3.768,92€
Grafična kartica Quadro K4200, 4GB GDDR5 PCIe 16x, 2x DP 1x DVI-I, PNY
 

 

Grafična kartica je zelo kompatibilna in narejena za gamerje, ki radi uživajo v visokokakovostni resoluciji. Vsebuje pomnilnik velikosti 4GB tipa GDDR5, maksimalna poraba, ki jo porabi ta grafična kartica je lahko 108W. Vsebuje tudi aktivno hlajenje z ventilatorjem, da prepreči visoke temperature, ter vsebuje tudi 1x DVI, 2x DP in Stereo izhodi z priloženim VGA adapterjem. 
Grafična kartica Quadro K4000 3GB GDDR5, PCIe x16 2.0, 2x DP 1x DVI 3D stereo, PNY

Grafična kartica je primerna za gamerje, ki imajo radi vse nastavitve na ultra in uživajo v visoki resoluciji brez kakršnih koli težav. Pomnilnik te grafične kartice je velik 3072MB tipa GDDR5, vodilo pomnilnika je 192 bitno, maksimalna poraba energije je 80W, vsebuje aktivno hlajenje z ventilatorjem, da bi preprečili visoko temperaturo, ki lahko škoduje grafični kartici in vsebuje še 1x DVI, 2x DP in Stereo izhode z priloženim VGA adapterjem.
Delovanje in uporaba grafične kartice:

SLI: (Scalable Link Interface)
SLI je način, ki ga proizvaja NVIDIA, ki omogoča uporabe dveh ali več grafičnih naenkrat znotraj enega računalnika. Namenjen je temu, da združi dve grafični kartici skupaj in poveča moč in delovanje za boljše rezultate. NVIDIA je kupila to tehnologijo, ki je bila predstavljena v 1998 vendar je ni uporabila še nekaj časa. V letu 2004 je NVIDIA predstavila to tehnologijo pod imenom SLI. Tehnologija SLI-ja se je v današnjem času dramatično spremenila.  Za delovanje SLI-ja potrebujemo 2 ali 3 ali 4 iste grafične kartice. Z SLI-jom nato ustvarimo povezavo oziroma most ali ”Bridge” med določenimi grafičnimi karticami
G-sync:
G-sync je tehnologija, ki jo je razvila Nvidia. Ta tehnologija je namenjena temu da uniči ”screen tearing”. Screen tearing so motnje, ki jo včasih ali smo jo včasih videli, ko se je slika na ekranu začela trgati ali podobno. G-sync to prepreči tako, da prisili video prikaz v sodelovanju z ”framerate-om” prikazovalne naprave, bolje kot pa ravno obratno. Za delovanje G-synca potrebujemo  napravo, ki ima lastniški G-sync modul, ki ga prodaja NVIDIA.
Za delovanje G-synca so potrebne naslednje zadeve.
-Grafična kartica (GPU) : -G-sync zahteva NVIDIA GeForce GTX 650Ti BOOST grafično kartico ali višje.
-Driver: R340.52 ali višje
-Operacijski sistem: Windows 7, 8, 8.1, 10 ali Linux
-Sistemske zahteve: Mora podpirati DisplayPort 1.2 neposredno iz grafične kartice.
Kaj imajo gamerji radi?
Za gamerje je pomembno, da dobijo najboljšo izkušnjo pri igranju svojih najljubših video igric. Sedaj se glasi vprašanje kaj točno izpopolni to izkušnjo? Vsak gamer si želi pri igranju izboljšati kvaliteto video prikaza, najboljši framerate in hitro odzovnost ter dobro osvežitev. Hitro odzivnost ter dobro osvežitev lahko dosežemo samo z ekranom, vendar vse ostalo pa je odvisno od grafične kartice. Če hočemo izboljšati frame rate potrebujemo boljšo grafično kartico in moramo tudi gledati na nove verzije gonilnikov za trenutno grafično kartico, ki jo imamo. Pri grafični kartici je tudi zelo pomembno, da gledamo koliko velik polnilnik ima grafična kartica kajti pomaga tudi pri prikazovanju višje resolucije za igre kot so Skyrim ali igre podobne kot Skyrim, ki vsebujejo zelo velike teksturne pakete.