Prikazovanje 1–24 od 38 rezultatov

Matična plošča ali osnovna plošča je računalniški sestavni del, ki povezuje vse komponente računalnika ter ga naredi celotnega ter delujočega. Matične plošče dodeljujejo elektriko v centralno procesno enoto ali procesor, ram ter v vse ostale komponente. Če ponazorimo bolj natančno naloga matične ali osnovne plošče je ta, da omogoči komunikacijo med komponentami.

Obstaja več vrst matičnih plošč, od teh pa poznamo AT, ATX, Baby AT, BTX, DTX, LPX, Full AT, Full ATX, microATX, NLX.

Če se sprašujemo koliko ima matična plošča portov ali rež ima navadna matična plošča, boste dolgo časa iskali odgovor, ker vsaka matična plošča ima svoje specifikacije ter svoje število rež ter portov.

V matičnih ploščah je vgrajen tako rekoč ‘’CPU socket’’, ki je zelo pomemben pri naslednjem postopku, ko boste kupili zraven tudi processor. Vsaka matična plošča ima dodeljen svoj CPU socket, ki jih je pa tudi kar nekaj kot so na primer Atom, Fusion, AM1, AM2+, LGA1150 in tako dalje. Kar to pomeni je, da moramo biti pazljivi kakšen procesor bomo nato kupili, kajti ne bodo vsi bili prilagojeni za vašo matično oziroma osnovno ploščo.

Osnovne plošče so narejene tudi v različnih modelih ter velikostih. Na osnovnih ploščah je vedno različno število portov ter konektorjev kajti vsaka osnovna plošča ima svoj ‘’design’’ in nikoli ni predpisano število priključkov ali podobnega. Prva matična ali osnovna plošča je bila izdana leta 1981. Takrat je imela tudi drugo ime, ki se je pa glasilo ‘’planar’’.