Domov » Vrt in okolica » Naravni ratan | oprema za vrt in dom iz naravnega ratana
Ujemajočih izdelkov ni mogoče najti.

 Vrtno pohištvo in notranja oprema iz naravnega ratana

Naravni ratan raste v Azijskih državah. Na Indonezijo odpade osemdeset odstotkov proizvodnje, sledijo pa še Malezija, Filipini itd. 

Ratan je vzpenjalna  palma, ki  se v tropskih gozdovih vzpenja po drugih drevesih. Tako doseže dolžino do 250 metrov. Njeno telo je polno in ne votlo kot od bambusa.
Na zelenem steblu so lističi, lubje pa je prekrito s tankimi trni. Ko začne steblo po približno petnajstih letih rasti spreminjati barvo pomeni, da je dozorelo in je primerno za sečnjo. Ko odstranimo bodičasto lubje je les elastičen, trden in ima gladek sijaj. Tako kot poznamo pri nas več vrst lesa, ki se med seboj razlikujejo po trdoti,
je tudi naravnega ratana več vrst, ki se med seboj razlikuje po gostoti , ki na koncu odloča o ceni gotovega izdelka.

 Prav rotang vzpenjalke so osnovni material za ogrodja stolov in drugega kosovnega pohištva.

Za razliko od bambusa, ki je votel, je naravni ratan masiven elastičen les, ki se lahko spaja z vijaki, krivi in obdeluje kot evropski les. Po ustrezni pripravi surovega naravnega ratana ta postane atraktivna eksotična surovina, ekstremno obstojna in elastična v različnih pogojih uporabe.
Uporablja se za zunanjo kot notranjo opremo, ki v sožitju z okrasnimi rastlinami zares daje občutek eksotičnosti, česar ne more nadomestiti nobeno drugo pohištvo.

Oprema izdelana iz naravnega ratana je primerna hotelskih in gostinskih objektov, zimskih in odprtih vrtov in teras, dnevnih barov na ladjah in opremo stanovanj.