Domov » Vrt in okolica » Tople grede

Prikaz rezultata

TOPLA GREDA – ENOJNA 104 X 53 CM

29.90 z DDV

30 v zalogi: (se lahko naroči)

30 v zalogi: (se lahko naroči)Dodaj v košarico

Tople grede in nekaj nasvetov za vrtičkarje

Toplo gredo uporabljamo takrat, ko so temperature zunaj prenizke in si s tem lahko skrajšamo ali podaljšamo čas pridelave zelenjave. Največkrat se ljudje za postavitev tople grede odločijo v jeseni, a tudi spomladi ni prepozno. Še posebej, če je vreme dolgo časa mrzlo ali deževno. Skratka, za toplo gredo ni nikoli prepozno. Za vrtičkanje jo lahko uporabljamo tudi preko celega leta, odvisno od njene izvedbe. Topla greda na našem vrtu je namreč zelo živahen in rodoviten svet v malem.


Delovanje tople grede

Namen tople grede je toplota, ki jo v večini primerov daje sonce. Lahko toplo gredo tudi vkopljemo v zemljo in s tem dobimo nekaj toplote še iz tal, saj so tla toplejša od zraka. Na vrtu moramo za postavitev tople grede izbrati najbolj primeren prostor. Ta naj bo takšen, da bo topla greda med letom čim dlje obsijana s soncem, kar bo gredi dajalo potrebno toploto. V njen se bo s tem ustvarila posebna klima, ki bo za nekaj stopinj toplejša od zunanje temperature, to pa bo povzročilo, da bodo semena v njej vzklila hitreje, rast zelenjave pa se bo močno pospešila. Topla greda je praktičen odgovor na nepredvidljive vremenske razmere. Z izkoriščanjem toplote sonca bomo podaljšali rastno sezono rastlin in tako doma pridelali več zdrave zelenjave. Toplo gredo lahko kupite v Nakupek.si, ali pa jo naredite sami. Nakup ali izdelava tople grede se vam bo vsekakor že takoj obrestovala.

V tople grede moramo ujeti kar največ sončnih žarkov

V toplo gredo moramo ujeti kar največ sončnih žarkov, kar pomeni, da mora biti ena stranica daljša od druge. Daljša stranica je približno 20 cm višja od nižje, okna pa so postrani obrnjena proti soncu. Pravilna postavitev grede je v smeri od vzhoda proti zahodu. Pri tem mora biti višja stranica obrnjena proti severu.

Tople grede so namenjene vzgoji sadik že spomladi. V toplih gredah lahko že konec februarja sadimo solato, cvetačo, zelje, kolerabo in druge zgodne sadike.

Kaj sejemo v tople grede?

Tople grede so bile prvotno namenjene za vzgojo sadik spomladi. V topli gredi sadimo na toplem kaljena semena solate, ob zelo topli pomladi pa jih posejemo lahko kar neposredno v gredico. V tople grede že februarja sejemo čebulo in semena. Konec februarja in marca pa še solato, zelje, cvetačo, brokoli, kolerabo, čebulo, rukolo, redkvico in por. V sredini marca lahko sejemo peteršilj in cvetlice. V tople grede pozno v jeseni še dolgo vzgajamo motovilec in drugo solato. 

Za solato priporočamo, da se seje najprej v multiplošče in jo do kalitve hranimo v hiši ali stanovanju pri temperaturi 20 stopinj celzija. Takoj, ko mladi kalčki pogledajo iz zemlje pa jih prestavimo v toplo gredo, da se sadika ne pretegne. S tem načinom bomo vzgojili kvalitetno solato.

V poletnem času tople grede uporabljamo za gojenje plodovk, med katerimi prevladujejo lubenice, melone in buče.

Prektični namigi

Toplo gredo in njeno energijo lahko izkoriščate tudi za vzgojo lončnic ali sadik na balkonu kot tudi v zaprtih prostorih stanovanj. Zelo dobro se obnesejo odrezane plastenke, ki jih zataknemo v lonce. To tehniko je možno uporabiti tudi na vrtovih, saj sadike obenem zaščitite pred škodljivci in drugimi vplivi.

tople grede - tople grede za vrt