Domov » Vrt in okolica » Tople grede

Prikaz vseh 15 rezultatov

TOPLA GREDA VITAVIA GAIA 2X 1M 1.2M 0.39M

79.90 z DDV

8 v zalogi:

Tople grede

Nekaj nasvetov za vrtičkarje

Toplo gredo uporabljamo takrat, ko so temperature zunaj prenizke in si s tem lahko skrajšamo ali podaljšamo čas pridelave zelenjave. Največkrat se ljudje za postavitev tople grede odločijo v jeseni, a tudi spomladi ni prepozno. Še posebej, če je vreme dolgo časa mrzlo ali deževno. Skratka, za toplo gredo ni nikoli prepozno. Za vrtičkanje jo lahko uporabljamo tudi preko celega leta, odvisno od njene izvedbe. Topla greda na našem vrtu je namreč zelo živahen in rodoviten svet v malem.


Delovanje tople grede

Namen tople grede je toplota, ki jo v večini primerov daje sonce. Lahko toplo gredo tudi vkopljemo v zemljo in s tem dobimo nekaj toplote še iz tal, saj so tla toplejša od zraka. Na vrtu moramo za postavitev tople grede izbrati najbolj primeren prostor. Ta naj bo takšen, da bo topla greda med letom čim dlje obsijana s soncem, kar bo gredi dajalo potrebno toploto. V njen se bo s tem ustvarila posebna klima, ki bo za nekaj stopinj toplejša od zunanje temperature, to pa bo povzročilo, da bodo semena v njej vzklila hitreje, rast zelenjave pa se bo močno pospešila. Topla greda je praktičen odgovor na nepredvidljive vremenske razmere. Z izkoriščanjem toplote sonca bomo podaljšali rastno sezono rastlin in tako doma pridelali več zdrave zelenjave. Toplo gredo lahko kupite v Nakupek.si, ali pa jo naredite sami. Nakup ali izdelava tople grede se vam bo vsekakor že takoj obrestovala.

V tople grede moramo ujeti kar največ sončnih žarkov

V toplo gredo moramo ujeti kar največ sončnih žarkov, kar pomeni, da mora biti ena stranica daljša od druge. Daljša stranica je približno 20 cm višja od nižje, okna pa so postrani obrnjena proti soncu. Pravilna postavitev grede je v smeri od vzhoda proti zahodu. Pri tem mora biti višja stranica obrnjena proti severu.

Tople grede so namenjene vzgoji sadik že spomladi. V toplih gredah lahko že konec februarja sadimo solato, cvetačo, zelje, kolerabo in druge zgodne sadike.

tople grede

Rastlinjak je v januarju poln življenja

Kaj sejemo v tople grede?

Tople grede so bile prvotno namenjene za vzgojo sadik spomladi. V topli gredi sadimo na toplem kaljena semena solate, ob zelo topli pomladi pa jih posejemo lahko kar neposredno v gredico. V tople grede že februarja sejemo čebulo in semena. Konec februarja in marca pa še solato, zelje, cvetačo, brokoli, kolerabo, čebulo, rukolo, redkvico in por. V sredini marca lahko sejemo peteršilj in cvetlice. V tople grede pozno v jeseni še dolgo vzgajamo motovilec in drugo solato. 

Za solato priporočamo, da se seje najprej v multi plošče in jo do kalitve hranimo v hiši ali stanovanju pri temperaturi 20 stopinj Celzija. Takoj, ko mladi kalčki pogledajo iz zemlje pa jih prestavimo v toplo gredo, da se sadika ne pretegne. S tem načinom bomo vzgojili kvalitetno solato.

V poletnem času tople grede uporabljamo za gojenje plodovk, med katerimi prevladujejo lubenice, melone in buče.

Prektični namigi

Toplo gredo in njeno energijo lahko izkoriščate tudi za vzgojo lončnic ali sadik na balkonu kot tudi v zaprtih prostorih stanovanj. Zelo dobro se obnesejo odrezane plastenke, ki jih zataknemo v lonce. To tehniko je možno uporabiti tudi na vrtovih, saj sadike obenem zaščitite pred škodljivci in drugimi vplivi.

tople grede - tople grede za vrt

Vrtni rastlinjak

Vrtni rastlinjak je popoln za vse, ki želite doma vzgajati rože ali zelenjavo. S pravim znanjem in materialom lahko vsak vzgoji lasten pridelek, vendar boste za to potrebovali tudi pravi rastlinjak.

Različne vrste rastlinjakov

Na voljo so različni rastlinjaki ali steklenjaki. Vrsta rastlinjaka, ki ga potrebujete, je odvisna od rastlin, ki jih želite vzgajati. Razlika med dizajnom je vrsta uporabljenega stekla ali plastike. Spodaj je na voljo nekaj možnosti:

  • Hortikulturno steklo: večina rastlinjakov ima hortikulturno steklo. To prinaša več prednosti. Prepušča veliko svetlobe, ki bo pridelku v pomoč pri rasti. Steklo je popolnoma jasno. Tako boste lahko imeli nadzor nad rastlinami brez potrebe po vstopanju v rastlinjak. Rastlinjak s hortikulturnim steklom je idealen za npr. paradižnik in solato. Poleg tega da je učinkovit, tudi izgleda čudovito.
  • Varnostno steklovarnostno steklo služi kot alternativa standardnemu hortikulturnemu steklu. Varnostno steklo je primerljivo na več ravneh. Prav tako ustvarja zelo čist rastlinjak, ki dobiva veliko svetlobe. Takšen rastlinjak je primeren tudi za pridelovanje paradižnika in solate. Torej, kaj točno je razlika? Razlika je v steklu, ki je drugačno od hortikulturnega stekla. Varnostno steklo je debelejše in zato tudi močnejše. Če se steklo zaradi kakršnega koli razloga razbije, se bo razbilo na neostre koščke.
  • PolikarbonatRastlinjak iz polikarbonata je precej drugačen od drugih dveh možnosti. Takšen rastlinjak je izdelan iz debelih plošč iz delno prozorne plastike. Prednost je, da so veliko bolje izolirani kot rastlinjaki iz hortikulturnega stekla in varnostnega stekla. Kompozicija polikarbonata prepušča manj svetlobe, zato je takšen rastlinjak popoln za rastline, ki ne potrebujejo toliko sončne svetlobe. Poleg takšnih rastlin je popoln tudi za gojenje tropskih rastlin.

Vrtni rastlinjaki

Rastlinjak prinaša veliko prednosti. Idealen je na primer za pridelovanje lastnih pridelkov. Seveda je to mogoče tudi brez rastlinjaka, vendar rastlinjak zagotavlja, da bodo vaše rastline varne pred nepovabljenimi gosti. Omogoča tudi pridelovanje določenih rastlin, ki zaradi lokalnega podnebja običajno ne bi rastle. Torej, odvisno je od tega, kakšne rastline si želite na svojem vrtu. Če boste pridelovali lastno zelenjavo, boste imeli na voljo ogromno svežih izdelkov, kar je popoln začetek za pripravo večerje!

Naročite na spletu

Ko se boste odločili, kateri rastlinjak bo najbolje ustrezal vašim potrebam, ga preprosto naročite na spletu. Nakupek.si poskrbi za hitro in brezplačno dostavo na vaš dom.

Rastlinjak je v januarju poln življenja

V rastlinjaku so razmere drugačne kot na vrtu. V primeru, da je zmanjkalo motovilca, ga lahko sejete še enkrat. V mesecu januarju lahko sejemo za sadike solate, čebule, pora, blitve, špinače, rukole in zimskega tolščaka. Vse setve do kalitve in pojava prvih listov hranimo v stanovanju ali hiši. V neogrevan rastlinjak jih prenesemo ob temperaturah nad lediščem. V primeru hujše zmrzali jih ponovno prenesemo v notranje prostore. Semena so na razpolago v Nakupek.si vrtnih oddelkih.

Vrt in okolica hiše

Vsi, ki ste v rastlinjaku zamudili s sajenjem prezimnega česna to še vedno lahko storite. V januarju lahko sadite tudi čebulček in česen. Tako bo prvi solatni krožnik popestrila tudi mlada čebula in mlad česen. V rastlinjaku v tem času prezimujejo številne rastline, ki jih pobiramo zelo zgodaj v spomladanskem času.

 Ne pozabite na setev priljubljenih zelišč in cvetlic

V januarju največkrat sejemo timijan, majaron, meliso in ostala zelišča, ki za razvoj sadike potrebujejo veliko časa. Zelišča sejemo direktno v lončke. Ste vedeli, da večina zelišč bolje kali na svetlobi? Prav zato jih ne prekrivajte s preveliko plastjo zemlje. Sejemo lahko tudi vrtne nageljčke, salvije in lobelije. Setve do kalitve hranite v toplih prostorih, kasneje jih postavite v hladen in svetel prostor, ki ne zmrzuje.

V zelenjavnem vrtu pobiramo in prezimujemo vrtnine

Brstični in listnati ohrovt pobiramo celo zimo. Vse do konca januarja lahko režemo radiče, ki imajo zeleno rdeče, pegaste glave. Na vrtu pobiramo tudi glavnati ohrovt, ki smo ga sadili v poletnem času.