Naravni ratan | Stol Imperator iz naravnega ratana

99.13 z DDV

25 v zalogi: Predvidena dostava od 3 do 14 dni

Poštnina

9.9 €

Opomba

Naravni ratan, mize, stoli, izdelki iz naravnega ratana

Naravni ratan je neverjetno raznolik, zavidljivo močan in še vedno izredno prožen. Na daljnem Vzhodu se naravni ratan že stoletja uporablja za izdelavo pohištva in najrazličnejših pripomočkov. Generacije rokodelcev so izpopolnile tehnike uporabe naravnega ratana, moderni oblikovalci pa upoštevajoč te tehnike ustvarjajo prikupne in udobne oblike s pridihom nostalgije.
Ratan – sicer sinonim za komercialno pohištvo Vzhodne Azije, je pravzaprav pohištvo narejeno iz materiala – Ratan – masivne vzpenjavke, ki se obdeluje kot evropski masivni les. Kljub temu, da se naravni ratan mnogokrat iz estetskih razlogov povezuje tudi z sestrsko rastlino – bambusom,
ju nikakor ne smemo enačiti.
Trstika, bambus in podobni votli materiali se od ratana bistveno razlikujejo tako po fizičnih, uporabnih kot drugih lastnostih.
Tako kot poznamo pri nas več vrst lesa, ki se med seboj razlikujejo po trdoti, je tudi ratana več vrst, ki se med seboj razlikuje po gostoti , ki na koncu odloča o ceni gotovega izdelka.

Prav naravni ratan vrste rotang je osnovni material za ogrodja stolov in drugega kosovnega pohištva.Ratan

Za razliko od bambusa, ki je votel, je ratan masiven elastičen les, ki se lahko spaja z vijaki, krivi in obdeluje kot evropski les. Po ustrezni pripravi surovega ratana, ta postane atraktivna eksotična surovina, ekstremno obstojna in elastična v različnih pogojih uporabe. Naravni ratan se uporablja za zunanjo kot notranjo opremo, ki v sožitju z okrasnimi rastlinami zares daje občutek eksotičnosti, česar ne more nadomestiti nobeno drugo pohištvo.

Primerno je za opremo hotelskih in gostinskih objektov, zimskih in odprtih vrtov in teras, dnevnih barov na ladjah in opremo stanovanj.

Še malo o uporabi naravnega ratana ter izdelavi pohištva iz naravnega ratana

Ratan je bodičasta vzpenjalka, ki izvira iz neprehodne džungle vzhodne Azije. V primerjavi z bambusom, ki je votel, se ne krivi in ima členke, so ratanove palice polne in zrastejo največ do premera šest centimetrov.
Čeprav sta si surova zelo podobna, ratan odlikuje izredna prožnost. V Indoneziji, Maleziji, Vietnamu, Tajski in sosednih državah vhodne Azije, mu pravijo ‘slaba palica’, ker jo uporabljajo policaji za pretepanje kaznjencev.
Ker so palice bodičaste, jih je zelo težko nabirati, zato so mnogi prepričani, da so ljudje, ki opravljajo to delo prav posebne vrste in jih imenujejo gozdni možje. Ko ratanove palice naberejo, jih posušijo in kemično obdelajo.
Ko so pripravljene za obdelavo, jih v parnih kotlih segrevajo in nato v kalupih oblikujejo za določene modele naslonjal, miz, dvosedov in tako dalje. Koža ratana se uporablja za pletenje, s katerimi ‘oblečejo’ že narejeno ogrodje.

Vsak izdelek je tako v celoti plod ročnega dela.

Če so pohištvo iz ratana pred leti uporabljali predvsem za opremljanje vrtov in teras, se dandanes vse bolj uporablja za opremljanje jedilnic in dnevnih sob. Pletenje iz ratana pa je vse pogostejše pri dekoriranju večjih ploskev, kot so na primer omare ali pregradne stene.

 Naravni ratan pohištvo

Rezultat skrbne izbire le zares kakovostnih, ročno izdelanih produktov, je unikaten in individualen izgled. Tovrsten dizajn se skrbno zlije s kakršnimkoli obstoječim stilom pohištva.
Pred leti so pohištvo iz naravnega ratana uporabljali predvsem za opremo vrtov in teras.
Danes pa se pohištvo iz naravnega ratana vse bolj uporablja za opremljanje jedilnic, dnevnih sob itd., predvsem pa v kombinaciji z najkvalitetnejšim stilnim pohištvom.

Naravni ratan | jedilna miza IMPERATOR iz naravnega ratana