Montessori

“Pomagaj mi, da naredim sam” je glavna in vodilna misel pedagogike Montessori.

 • Material Montessori daje otroku občutek za red in z njim otroci spoznavajo odnose in zakone, ki so prisotni v življenju.
 • Vsi Montessori materiali so narejeni iz naravnih snovi z določenim namenom. Obstaja samo ena vrsta enega montessori materiala. Tako se otroci naučijo čakati, da pridejo do željenega materiala. 
 • Osnova za pravilen razvoj otroka so prilagojeno okoljeučitelj kateri usmerja otroka v interakciji z okoljem in materialom, ter materiali Montessori.
 • Materiali Montessori se delijo na pet osnovnih področij:
 •      Material za jezik.
 •      Montessori material za prostorsko vzgojo.
 •      Material za praktično življenje.
 •      Material za občutek.
 •      Montessori material za matematiko.
 •      Montessori igrače
 •      Montessori biologija
 •      Montesori materiali za geometrijo in zaznavanje 3d predmetov

Montessori materiali in igrače za izobraževanje in učenje

Pri Montessori so verjeli, da se otroci učijo bolje, če so resnično zainteresirani za predmet, igro ali montessori material. Njihova naravna radovednost pomeni, da so pripravljeni skozi igro ali s spodbudo narediti vse sami. Gradivo Montessori temelji na Montessori izobraževalnih metodah in spodbuja njihovo željo po učenju. Spodbujajo domišljijo, povečujejo zaznavanje okolja in ustvarjajo željo poučenju in odkrivanju. Navdihujejo otroke, da so natančni in iščejo nekaj posebnega. Verjamemo v otrokove prednosti, na njih je, da odkrijejo svoje posebne talente in sposobnosti skupaj z nami in vami.

Marija Montessori je razvila tudi vaje za ravnotežje kot so montessori materiali  – Pladenj za učenje ravnotežja | Montessori vsakdanje življenje
Material za fino motoriko. Montessri Material – Pladenj za učenje ravnotežja za pomoč pri nadgradnji ravnotežja.
Ogledate oziroma Prenesite si lahko cenik in vse kataloge: Nienhuis – Gonzagarredi – EDUCO – SAFARI – Haba – EDUCO – JEGRO – ARTS&CRAFT – Heutink – pdf datoteko z vsemi seznami montessori materialov in igrač, ki so na voljo pri nas
Na voljo imamo tudi HABA igrače (Klik Klik)

Montessori materiali v učilnici

V učilnici Montessori torej vladata red in mir.Montessori materiali dajejo otroku osnovo za red in prek njega otroci spoznavajo odnose in zakone, ki so prisotni v življenju. Ves material je narejen iz naravnih snovi in z določenim namenom. Obstaja samo ena vrsta enega materiala. Tako se otroci naučijo čakati, da pridejo do želenega materiala. Material Montessori se deli na pet osnovnih področij:Montessori Materiali za praktično življenje mora biti prilagojen velikosti otrok. Vaje se delijo na tri področja: skrb za samega sebe (čiščenje čevljev, oblačenje, umivanje rok …), skrb za okolico (delo na vrtu, pranje perila, pranje posode, brisanje prahu, čiščenje oken …) in vaje, povezane z življenjem v skupnosti (pozdraviti goste, naliti pijačo …). Otroci se naučijo ustvarjalnosti, koncentracije, koordinacije in samostojnosti.

Montessori materiali - geometrija in merjenje
Montessori materiali in vzgoja

Montessori Materiali za občutek vključuje veliko možnosti igre.

Otrok spozna določene lastnosti predmeta: barvo, obliko, velikost, težo in površino. Ta izkušnja, ki prihaja prek čutil, vodi otroke do materializirane abstrakcije. Otrok doseže notranji red preko jasnih in urejenih pojmov. Razvija se sposobnost raziskovanja in spoznavanja zakonitosti. Otrok sam odkriva in izvaja poskuse. Primer: otrok postavlja vedno manjše kocke eno na drugo.

Montessori Materiali za matematiko.

Otroci so prek praktičnih vaj za življenje že pripravljeni za delo z materialom za matematiko. Zelo znan je material Zlate kroglice. Z njihovo pomočjo otrok spoznava desetiški sestav.Montessori Materiali za jezik je usklajen z materialom za občutek. Najbolj poznane so črke iz grobega, hrapavega papirja, nalepljene na lesene ploščice. Otrok z občutljivimi konicami prstov tipa in kinestetično doživlja obliko črk. Tako nekateri otroci znajo zapisati črke, čeprav jih še ne poznajo.Montessori Materiali za prostorsko vzgojo. Z njim naj bi otroci vzpostavili stik s svetom. Otrok odkriva odnos znotraj zemljepisa. Otroku je treba omogočiti razumevanje temeljnih znanj o prostoru. Primer je globus, na katerem lahko otroci otipajo oceane in zemljo.

Zakaj pripovedujemo zgodbe?Bodisi v jamah ali v mestih ostaja pripovedovanje zgodb najbolj prirojena in najpomembnejša oblika komunikacije.Vsi pripovedujemo zgodbe. Zgodba vašega dne, zgodba vašega življenja, trači na delovnem mestu, grozote v novicah. Naši možgani so težko vezani na razmišljanje in izražanje z začetkom, sredino in koncem.

Tako razumemo svet.

Pripovedovanje zgodb je najstarejša oblika poučevanja. Povezal je zgodnje človeške skupnosti in otrokom dal odgovore na največja vprašanja stvarstva, življenja in posmrtnega življenja. Zgodbe nas opredeljujejo, oblikujejo, nadzorujejo in ustvarjajo. Vsaka človeška kultura na svetu ni pismena, toda vsaka posamezna kultura pripoveduje zgodbe.

Montessori materiali niso popolni

Montessori igrače so oblikovane na način, da otroka spodbudimo k samostojnosti, raziskovanju in razumevanju vsega, kar se dogaja okoli njega. Zato te igrače niso popolne, se tudi ne premikajo same in ne oddajajo zvokov, saj s tem otroka ne vključijo v igro, želimo pa doseči razvojni učinek.Montessori materiali so narejeni iz naravnih materialov, obstajajo pa že nekje 100let. Značilnost razvoja teh igrač je, da se ne ukvarja toliko s teoretičnimi stališči, marveč se oblikuje z delom v praksi.Montessori materiali se lahko kupijo tudi posamezno in s tem omogočijo staršem, da igračo sami sestavijo, morda celo otrok. Kreativnost teh igrač omogoča, da se otroci bolje razvijajo, ustvarjajo in kreativno razmišljajo

Šole in vrtci nam lahko pošljejo naročilnico za vse igrače in Montessori materiale, ki so na voljo v Europi in Ameriki.
Zbiramo prednaročila za:  JEGRO, ARTS&CRAFT, HABA in Heutink

 • Nienhuis Montessori materiali in igrače   
 • Gonzagarredi Montessori materiali in igrače   
 • EDUCO SAFARI igrače  
 • Haba  
 • EDUCO – didaktične igrače
 • JEGRO
 • ARTS&CRAFT
 • Heutink
Kako naročiti montessori material?

Izberite si izdelek ki vam bo primeren za vas in ga dodajte v kośarico, v primeru, da si želite telefonsko naročilo nas pokličite na 070 473 783. Montessori materiali za učenje matematike - Seštevanje na igriv način

Kateri montessori materiali obstajajo?

Montessori material za prostorsko vzgojo. Material za praktično življenje. Material za občutek. Montessori material za matematiko. Montessori igrače Montessori biologija Montesori materiali za geometrijo in zaznavanje 3d predmetov
Montessori materiali in igrače za izobraževanje in učenje
Pri Montessori so verjeli, da se otroci učijo bolje, če so resnično zainteresirani za predmet, igro ali montessori material.Montessori matrjal - Stojalo, sezuvalnik obutve - življenje doma