Preberite si spodnje nasvete in se naučite, kako izboljšati zvok na vašem televizorju na tri načine:

  • lokacija zvočnikov
  • soundbar
  • surround-sound sistem

Lokacija zvočnikov

Le z nekaj malimi posodobitvami zvočnikov, ki jih že imate, lahko znatno izboljšate zvok, ki prihaja iz vašega avdio sistema. Zadnje zvočnike vašega televizijskega sistema uporabite v njihove namene tako, kot so bili mišljeni na začetku, zato jih postavite na konec sobe, ob steni. Presenečeni boste, kako se bo zvok v trenutku spremenil. Ne bojte se kablov, ki se skrivajo na zadnjem delu dnevne omarice, saj jih lahko hitro skrijete.

Seveda ni noben prostor enak drugemu,

še posebej ne v različnih stanovanjih, zato je najbolje, da poiščete lokacijo zvočnikov, ki ustreza akustiki sobe. Morda se bo bralo popolnoma nepotrebno, a najbolje je, če pred zvočniki ne postavljate rož in sedežnih garnitur, fotelja ali počivalnika, ki bodo definitivno poslabšali avdio izkušnjo.

Ne glede na vrsto zvočnikov, ki ste si jih privoščili, vedno je idealno, če jih postavite v višino ušes, še posebej takrat, ko so v uporabi. Četudi zvočnike postavite ob steno, poskrbite, da bo med zidom in napravo nekaj prostora – takoj boste opazili razliko. V kolikor jih postavljate na polico ali mizo, pod njimi nastavite peno ali katerikoli drug podoben material – na ta način boste preprečili vibracije lesenih površin in izolirali pravi zvok, ki ga želite slišati.

  • Glasba na rock koncertih vpliva na kvaliteto sluha, a ne povzroča trajne izgube. Človeški bolečinski prag za zvok je 140 dB, zato je rock glasba kritična za vaš sluh, četudi ne stojite ravno poleg zvočnikov. Že konstantno izpostavljanje 90 dB pa lahko povzroči progresivno izgubo sluha.
  • Frekvence nad 20 tisoč Hz so previsoke, da bi jih človeško uho lahko zaznalo. Tako imenovani ultrazvočne frekvence slišijo nekatere živali, tudi psi in mačke. Po drugi strani so frekvence pod 20 Hz prenizke za človeške standarde, a vseeno so jih sposobni slišati nekateri otroci.
  • Zvonjenje v ušesih pomeni, da poslušate preglasen zvok, saj piskanje nastane zaradi poškodbe živčevja v notranjem ušesu.

Soundbar

Nič ne bo okrepilo HD izkušnje bolj, kot to naredi odličen zvok. Pomembno je, da se posvetite nakupu dodatnih zvočnikov in se ne zadovoljite s tistimi vgrajenimi v televizorju, saj se moderni ekrani, ki postajajo vedno tanjši in lažji, preprosto ne morejo posvetiti vsem segmentom dobre izkušnje, zato je popolnoma logično, da ponekod zaostajajo – in to je, pri avdio sistemu. Ste razmišljali o nakupu »zvočne vrstice« oz. soundbara? Horizontalni zvočnik lahko zlahka opravi osnovno nalogo surround-sound avdio sistema, še boljše pa je dejstvo, da je za to potreben le en dodaten povezovalni kabel, ki bo za »drobiž« izboljšal uporabniško avdio izkušnjo. Takšni vodoravni sistemi so zaradi dolge in tanke oblike idealni za manjše prostore, od vas ne zahtevajo bogastva in so popolnoma enostavni za postavljanje. Namestite jih lahko na steno ali preprosto pred televizorjem, saj nimajo dodatnih kablov, ki bi motili pogled na najbolj tehnološki kotiček vaše dnevne sobe. Ena stopnja višje je sound base, ki je od tradicionalnega soundbar sistema še bolj eleganten – postavite ga pod televizor in s tem preprečite, da bi naprava zmotila signal daljinskega upravljalca.

“Katero velikost soundbar vrstice naj izberem?

Ali ste vedeli, da so soundbar vrstice lahko dolge od pol metra do višine odrasle osebe? Ker so televizorji merjeni po diagonali, soundbar pa po dolžini, si oglejte spodnjo legendo, ki vam bo pomagala pri izbiri:

]Dolžina soundbar sistema 12 38 – 45 50 60 [/column] [column size=”1/2″]Velikost TV ekrana katerakoli 42 – 50 inč 55 – 60 inč 70 inč[  SJ5 SOUNDBAR LG Elegantno zasnovan soundbar vam v prostor prinese idealno nadgranjo slike in zvoka. Visoko resolucijo lahko sedaj izkusite tudi na zvokovnem delu sistema. HTL5160B/12 SOUNDBAR PHILIPS Vrhunski soundbar se hvali z namenskim srednjekanalnim zvočnikom za vrhunsko jasen glas, prostorskim zvokom Dolby Digital in Pro Logic II, ki ponuja pristne filmske užitke, s tehnologijo NFC, EasyLinkom za upravljanje vseh naprav z enim daljinskim upravljalnikom, z zaslonom na dotik, z Google Cast za pretakanje glasbe iz oblaka, z aplikacijo Companion za enostavno nastavitev omrežja in Spotify Connect funkcijo za enostavno uporabo aplikacij. SB450 SOUNDBAR JBL Je zmogljiv soundbar z vgrajeno bluetooth povezavo, brezžičnim nizkotoncem in je kompatibilen s 4K Ultra HD televizorji. Omogoča vhode HDR, HDMI 2.0a in HDCP 2 ter predvaja glasbo preko bluetooth povezave z vašega telefona, tablice ali druge naprave.

Surround-sound sistem

Za tiste prave ljubitelje dobrega zvoka, ki cenijo kvalitetno avdio izkušnjo, ponujamo vrsto surround-sound sistemov, ki so najboljša rešitev za dosego želenega cilja. Najbolje pri takšnem sistemu je, da ga lahko prilagodite in modificirate glede na velikost vaše sobe, ga kombinirate z ekranom, zvočniki in ojačevalci in tako dalje. V kolikor se lahko pohvalite z večjim prostorom in si želite vrhunski zvok, je hišni kino idealna rešitev za vas. Na trgu je obilo možnosti, ki vodijo do kvalitetnega zvoka in izkušnje kina vsak dan na lastnem domu. Tradicionalni sistem sestavlja televizijo, video, sprejemnik in zvočnik.

Večja kot je televizija in boljšo sliko kot oddaja, bolj se boste približali hišnemu kinu.

Izberite tisto s 4K ali OLED tehnologijo in bodite pozorni na pametne funkcije, ki jih vsebujejo. V kolikor želite še večji ekran, razmislite o projektorju, ki bo vsekakor pripomogel k boljšemu vzdušju. Blu-ray predvajalniki, 4K predvajalniki in pametni set top boksi – to so vse komponente video virov, ki bodo izboljšali izkušnjo hišnega kina. Te naprave omogočajo tudi kopico možnosti za zabavo, mnoge se povežejo s spletom in tako lahko z njimi spremljate Netflix ali podobne programe. Sprejemnik je središče vašega sistema hišnega kina, sedanje modele pa lahko kontrolirate s pomočjo brezžičnega internetna in z uporabo mobilne aplikacije.

Navidezni ali resnični prostorski zvok?

Zvočni sistemi ponujajo bodisi navidezni ali resnični prostorski zvok. Izbira je odvisna od naše ravni strasti za kakovost zvoka in realizma. 5.1 kanalni hišni kini zagotavljajo popoln prostorski zvok, saj imajo za vsak zvočni kanal svoj zvočnik. Trend pa gre v smeri soundbarov, saj so bolj estetsko dovršeni in priročni za umestitev v prostor. Omenjeni zvočni sistemi s pomočjo virtualnih prostorskih procesorjev zagotavljajo prostoren  prostorski zvok.

YAMAHA YSP 2700 YAMAHA

je edini proizvajalec, ki je šel na področju prostorskega zvoka še korak naprej. Imajo patentirano tehnologijo “Digital Sound Projector”, ki omogoča boljšo zvočno izkušnjo. Pravi prostorski zvok se pri omenjeni tehnologiji producira tako, da se zvočni žarki odbijajo od sten nazaj v prostor in pridejo do naših ušes iz vsemogočih lokacij. Na voljo so modeli, ki podpirajo 5.1-kanalni prostorski zvok, medtem ko najboljši podpirajo 7.1-kanalni prostorski zvok  za še večji zvočni realizem. https://www.youtube.com/watch?v=dxKeKF8zpss Sistem za domači kino HTMT300 Zasnovan je tako, da se prilega vašemu domu – mehko zaobljeni robovi, ki se skladajo z vašim pohištvom, prostorska varčnost in popolno sozvočje z okoljem. Izbirate lahko med dvema nevtralnima zemeljskima odtenkoma, ki dopolnjujeta vaše notranje prostore. S tehnologijo S-Force PRO Front Surround reproducira polje virtualnega prostorskega zvoka samo z dvema sprednjima zvočnikoma.

Več na Meganakupek.si
Veliko zanimivosti lahko odkrijete tudi na Nakupek.si