Danes je na trgu možno dobiti zelo raznovrstne televizorje, ki vsebujejo številne tehnologije. Seveda si vsak želi najboljši televizor za svoj dom, na voljo pa je neobvladljivo število možnosti, ki jih ne razumete prav dobro.

Slišali boste na primer za tehnologiji OLED in ULED. Zvenita precej podobno, vendar so med njima pomembne razlike. Poglejmo, kaj ta pojma pomenita in, kar je še pomembnejše, kaj pomenita za vaše središče za domačo zabavo.

 

hisense televizorji oled in uled

OLED

Če kdaj naletite na to vprašanje med razvedrilnimi igrami ali se preprosto želite malce pobahati v družbi, je dobro vedeti, da OLED pomeni organske svetleče diode (Organic Light-Emitting Diode). Ta tehnologija se močno razlikuje od LED- ali LCD-televizorjev. Na OLED-televizorju vsaka slikovna pika zasije ločeno od drugih in jo je torej mogoče posamezno ugasniti ali prižgati, LED-televizor pa je v ozadju v celoti osvetljen z belo barvo. OLED-tehnologija ima torej nekatere prednosti pri prikazovanju slik na zaslonu.

Najgloblje črnine

Ena največjih prednosti OLED-televizorjev, ki se tudi največkrat omenja, je način prikaza črnih barv na zaslonu. Ker je vsako slikovno piko mogoče ugasniti, črna slikovna pika torej ne oddaja nobene barve, zato je črna barva resnično črna. LED-televizor mora na primer za isti učinek zatemniti osvetljeno ozadje (več o tem pozneje). To pomeni tudi, da imajo OLED-televizorji odlično kontrastno razmerje, kar preprosto pomeni razliko med tem, kako svetla ali temna je lahko slika na zaslonu.

Poraba energije

Po drugi strani se OLED-televizorji na nekaterih področjih ne izkažejo tako dobro kot LED-televizorji. Svetlost je ena od teh področij. Kontrast na OLED-televizorju vas bo močno navdušil, njegova svetlost pa se preprosto ne more kosati s to, ki jo premorejo LED-zasloni. Če radi varčujete z energijo, vas račun zanjo ne bo razveselil, saj OLED-televizorji še vedno porabijo nekoliko več energije kot televizorji z drugačno tehnologijo. Nazadnje, začetni strošek je precejšen ali vsaj velik v primerjavi s cenami drugih televizorjev, ki smo jih dandanes navajeni videti.

 

hisense tv oled

ULED

Kaj je ULED? V nasprotju z OLED-tehnologijo pravzaprav ni samo ena tehnologija. ULED ali Ultra LED je pojem, ki ga Hisense uporablja za zbirko 20 patentov na štirih ključnih področjih: ultra široka paleta barv, ultra lokalno zatemnjevanje, ločljivost Ultra 4K in ultra gladko gibanje. Kot je razvidno iz imena, gre za tehnologijo LED-televizorjev, raznovrstni patenti pa poskrbijo za boljšo izkušnja gledanja v udobju doma.

Barva

ULED-televizorji imajo široko paleto barv in lahko reproducirajo raznovrstne barve za slike, ki so svetlejše z več podrobnostmi. Televizorji morajo v skladu z zahtevami industrije za standard Ultra HD Premium prikazati 90 odstotkov barv, opredeljenih na barvni lestvici DCI-P3 – ULED-televizor U7A pa jih lahko prikaže kar 99,98 odstotka.

Zatemnjevanje

Kot smo že omenili, OLED-televizorji prikažejo črnine preprosto tako, da ugasnejo slikovne pike. ULED-televizorji pa uporabljajo tehnologijo lokalnega zatemnjevanja. Zaslon na televizorju U7A je razdeljen na več območij, vsako od teh pa je mogoče ločeno zatemniti in osvetliti, torej neodvisno od drugih območij. To omogoča odličen razpon kontrasta in prikaz velikega števila podrobnosti v sencah.

 

hisense uled tv

Ločljivost

Ločljivost zaslona na vseh ULED-televizorjih je ultra visoka, torej 4K Ultra HD. To je ločljivost 3.840 x 2.160 (ki jih pravimo tudi 2160p). To pomeni štirikrat več slikovnih pik oziroma podrobnosti v primerjavi s polno visoko ločljivostjo ali Full HD. V primeru prave vsebine 4K to pomeni ostrejše slike z več podrobnostmi, kot ste jih kdaj koli videli. OLED-tehnologija ni vezana na posebno ločljivost, saj so danes na voljo OLED-televizorji z ločljivostjo 4K in Full HD.

Gibanje

Vsi ULED-televizorji uporabljajo sistem ultra gladkega gibanja (Ultra Smooth Motion), ki je pameten algoritem, s katerim televizor ustvarja in vstavlja sličice v video tako, da so prehodi bolj gladki. Skupaj s tehnologijo skeniranja osvetlitve ozadja (Backlight Scanning) je končni rezultat takšen, da filmi s hitro akcijo ne bodo zamegljeni, svetli predmeti pa se bodo gibali po temnem ozadju brez motečega haloučinka.

V tem prispevku smo se le dotaknili OLED in ULED tehnologij – v ozadju ju poganjajo zelo pametna in visokotehnološka dognanja. Upamo, da vam bo to pomagalo pri izbiri naslednjega televizorja.

 

Hisense TV za najboljše televizijsko doživetje

 
Več na Meganakupek.si
Veliko zanimivosti lahko odkrijete tudi na Nakupek.si

Sorodni članki